Které bylinky „zklidní hlavu“? Které navodí snadné usnutí a dobrý spánek?

23. listopad 2020

Obvyklé podzimní splíny jsou letos u mnohých posíleny ještě obavami z nákazy koronavirem. První pomocí při psychických potížích mohou být bylinky.

Fytoterapeutka Monika Šedivcová doporučuje při stresu, úzkostech a dalších duševních potížích nasadit směs známou pod názvem Nervan od léčitelky Boženy Kamenické. „Jak název napovídá, je na zlepšení stavu nervů a skládá se z kozlíku, truskavce, květu bezu, mařinky, květu slézu, meduňky, řebříčku, plicníku a anýzu. Čaj se pije tři týdny, týden se vynechá a znova tři týdny. Můžete ho takto užívat i dlouhodobě,“ radí bylinkářka.

Nervan vám na požádání namíchají v bylinných lékárnách. Jde o směs, která také pomáhá lépe usnout, když si čaj dáte před spaním. „Pokud by sám o sobě nestačil, můžete přidat ještě tabletky z třezalky, z kozlíku, z chmele nebo z magnólie. Všechny jsou nenávykové. Pro ty, kteří neradi polykají tabletky, jsou k dispozici tinktury např. z dobromysli, z kozlíku, třezalky, šišáku nebo z rozchodnice,“ vyjmenovává Monika Šedivcová.

Kdo má dlouhodobé problémy s usínáním, může vyzkoušet reishi „To je houba lesklokorka lesklá. Přispívá ke zlepšení stavu při poruchách spánku, nervovém neklidu a celkovém vyčerpání. Vedle toho i posiluje imunitu.,“ říká fytoterapeutka.

Po kterých bylinkách sáhnout, pokud večer sice usnete, ale v noci se budíte a pak už se vám spát nedaří? Poslechněte si záznam bylinkářské poradny.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio