Kulajda s českými hříbky podle Petra Šmolíka chutná jako od babičky
Máte možnost zajít do lesů na houby a nasbírat si něco málo hříbků do polévky? Použijte je na typickou českou kulajdu, při které zavzpomínáte na babičky i prababičky. O recept se podělil šéfkuchař restaurace U Salzmannů v Plzni Petr Šmolík. Poodhalil své fígle a upozornil na důležité kroky v přípravě.
Kulajda
sádlo
olej
2 cibule
čerstvé nebo sušené houby
½ kelímku smetany ke šlehání
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce cukru
sůl
pepř
lžíce octa
brambory dle chutí
čerstvý kopr (snítka)
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno. Na rozpálené pánvičce ji s tukem nebo olejem orestujeme dosklovata. Přidáme sušené houby (nemusíme máčet) a lehce zaprášíme hladkou moukou. Přidáme cukr, promícháme, zalijeme vodou nebo hovězím vývarem a přivedeme k varu.
Přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, které provaříme 15 až 20 minut na mírném ohni. Až se nám brambory uvaří, přilijeme smetanu, dobře promícháme a provaříme.
Na úplný závěr dochutíme pepřem, solí a kapkou octa. Pozor! Ocet nesmíme dávat před uvařením brambor, jinak zůstanou tvrdé. Přidáme také čerstvý kopr. Podáváme se zastřeným vejcem.
Zastřené vejce
voda v hrnci
vejce
ocet
Postup:
Do rendlíku si připravíme vodu, přidáme malou skleničku (panák) octa, který pomůže, aby se bílkovina rychleji srazila. Tekutinu přivedeme k varu a pak ztlumíme.
Do silného víru, který vytvoříme lžící, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vyklepnuté vejce. Když se obalí bílkem, vaříme na středním stupni asi 3 minuty.
Pomocí lžíce dáme vejce do hotové kulajdy a můžeme podávat.
Petr Šmolík
Když se v 15 letech rozhodoval, co bude v životě dělat, kuchařina pro něj byla jasnou volbou. Vyučil se v Plzni ve škole v Sadech 5. května. Vaření ho baví. Podle něj se vše musí dělat s láskou – od loupání brambor až po úpravu masa nebo vaření omáček. Nejraději připravuje klasické české hotovky, které podle něj už málokdo umí a dělá. V kuchyni to chce kumšt, srdce a lásku. Má rád svíčkovou. Je ženatý a má 4 děti, kterým věnuje veškerý volný čas.