Kupsova skála nedaleko Vlašimi je jedním z prvních poslů jara. Rozkvétají na ní půvabné lýkovce

13. březen 2024

Kupsova skála na Podblanicku ve středních Čechách je spolehlivým ukazatelem, jestli už přišlo jaro i v přírodě nebo pouze astronomicky podle kalendáře. Tento bývalý lom kvalitní blanické pararuly je totiž jedním z mála míst, kde se zachoval původní lesní porost. Je tak ideálním místem pro prvního posla jara. Lýkovec jedovatý. Keř, který je na červeném seznamu ohrožených rostlin.

Lýkovec jedovatý je skutečně jedovatá rostlina. Rozhodně se ho nedotýkejte. Tento menší keř má jedovaté nejen květy, ale také kůru. Je sice drobný a nízký, ale žije až 15 let. Kvítka má v barvě růžové až purpurové. „Zajímavé je, že lýkovec kvete ještě před vyrašením listů. Větvičky obalené kvítky jsou zpočátku holé, jen na konci větviček začínají postupně až při plném květu rašit světle zelené lístky,“ říká botanik Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Martin Klaudys.

Kupsova skála je starý selský lom, kde si místní obyvatelé lámali kámen pro svá obydlí. Skála je totiž z kvalitní blanické pararuly. Kupsova skála tvoří kamenitý hřbet po celé délce svahu s vzrostlými listnatými stromy. Díky tomu je tam zjara dostatek světla a vzniká tak prostředí pro rostliny, které jsou na původním složení lesů závislé.

Při zemi je více světla než v sousedních tmavých porostech, což je nezbytné pro zachování přirozené skladby bylinného patra. Roste tu tedy nejen lýkovec jedovatý, ale hojně například i bažanka vytrvalá, jaterník podléška a mnoho dalších. Lýkovec jedovatý ale tuto lokalitu proslavil. Na počátku jara tam najdete na 220 rozkvetlých keřů. O lokalitu se navíc stará vlašimská pobočka Českého svazu ochránců přírody, který pozemek kvůli jeho významu odkoupil.

Lýkovec jedovatý je prvním poslem jara

Na Kupsovu skálu za keškou

Kupsova skála je také jedním ze 13 míst geocachingové hry Lesní poklady Blanických rytířů, kterou připravil ČSOP Vlašim. Leží v údolí Poláneckého potoka u Nesperské Lhoty, jihozápadně od Vlašimi. Z Nesperské Lhoty se pokračuje po červené turistické značce směrem na jih. Po překnání potoka se zahne vlevo do lesa a dále se jde po hraně svahu.

Díky Poláneckému potoku je nejbližší okolí Kupsovy skály zajímavé v každém ročním období. Jedná se o dlouhý potok s mnoha meandry, který klikatě protéká lesními mýtinami na úpatí Kupsovy skály. Celé oblasti dodává dostatek vláhy a díky různým biotopům ve svém okolí je ideálním domovem pro mnoho živočichů a rostlin. Vzrostlé olše, které lemují jeho tok, pak dodávají celému místu nádech poetičnosti.

Okolím protéká dlouhý Polánecký potok, který dodává přírodě dostatek vláhy a je domovem mnoha vodních živočichů a rostlin
Spustit audio