Kůrovec pustoší lesy v okolí Blovic

4. červenec 2019 14:35

Třikrát horší než loni je zatím kůrovcová kalamita v okolí Blovic na jižním Plzeňsku. Třeba z vrchu Dubí zmizí téměř všechny smrky.

„Momentálně kontrolujeme kůru napadeného stromu, abychom se podívali, v jakém stádiu máme kůrovce. Jak se můžeme všimnout, závrty jsou po pěti centimetrech po obvodu celého stromu od paty až po špičku. Stromy jsou označené a připravené k těžbě. Už jen čekáme na stroj, až nás napadených stromů zbaví,“ řekl lesník Radek Šindelář.

Přesný počet napadených stromů sice Radek Šindelář nemá, je to ale velká plocha smrků, která ještě loni napadená nebyla. Lesníci se přitom na možnou kůrovcovou kalamitu připravovali. Lýkožrouta smrkového lákali na otrávené návnady. Jenže v některých místech, třeba jako právě na Dubí, jako by nic neudělali.

„Opatření jsme samozřejmě udělali, připravili jsme něco přes 30 otrávených lapačů, 20 až 25 kusů otrávených trojnožek a 40 kusů lapačů. Bohužel musím konstatovat, že na některých místech byla veškerá opatření absolutně zbytečná,“ konstatoval Radek Šindelář.

Napadených stromů přibývá

Z 300 hektarů místních lesů loni kůrovec podle Radka Šindeláře napadl zhruba 5 hektarů. Letos by nově vzniklé holiny po kůrovci měli být odhadem zhruba stejné.

Loni vytěžili v lesích v okolí Blovic 2 300 kubíků dřeva, což bylo nad plán. „I letos by těžba měla být nad plán. Přesná čísla ale samozřejmě neznáme, protože se to neustále vyvíjí. Na trhu je momentálně bohužel velmi nízká cena dřeva. Snažíme se to kompenzovat, napřímo prodávat; situace ale není růžová,“ uvedl místostarosta Blovic Michal Hodek.

Přestože má dřevo výborné mechanické vlastnosti, stín kůrovce na něm stále leží. „Co se týče kulatiny, tam se nám relativně daří. Horší je to s palivovým dřívím. Nabídli jsme dříví občanům Blovic, teď budeme na radě města cenu dřeva snižovat tak, abychom podnítili zájem o něj. Cenu chceme snížit zhruba o třetinu, to znamená z 600 korun zhruba na 400,-Kč/m³,“ popsal Michal Hodek s tím, že na boj s kůrovcem má město vyčleněný schodek v rozpočtu zhruba půl milionu korun. Dodal ale, že se obává, že částka nebude stačit.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio