Kvalita vody v rybnících a koupalištích se zhoršuje

Hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili letos první zákaz koupání, platí na Velkém Rybníku u Hroznětína na Karlovarsku. Voda je tam znečištěna vodním květem a sinicemi, a může tak způsobovat zdravotní problémy. Kvalita vody v koupalištích Plzeňského kraje se horší, ve většině přírodních koupališť se však dá koupat zatím bez problémů.

Jak informovala Irena Lupínková z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech, podle aktuálních měření se zhoršila kvalita vody i v koupalištích Rolava a v Nejdku. Mírné senzorické znečištění vody je na Nové Roli. Naopak kvalitní vodu potvrdila měření v Děpoltovicích i na Michalu a Tatrovicích na Sokolovsku. Už v minulých týdnech hygienici zjistili, že voda nevhodná ke koupání je i na toužimském koupališti, zhoršenou kvalitu má rybník Betlém v Toužimi.

V posledních dvou týdnech se výrazně zhoršila i voda na Skalce u Chebu, kde se tradičně přemnoží v polovině července sinice. Hygienici Skalku budou ale kontrolovat až příští týden. Je pravděpodobné, že i tam vydají buď zákaz koupání, nebo minimálně nedoporučí se v přehradě koupat.

Koupaliště

Čistá voda nebo jen se zhoršenými smyslovými vlastnostmi je podle předchozích měření na menších koupalištích bez provozovatele na Kluči, Tajchu, v Nové Roli, Merklíně, Děpoltovicích, Lesíku nebo Bílé vodě u Chodova.

Voda v koupalištích Plzeňského kraje se horší, koupat se ale dá. Zhoršená kvalita vody nevhodná pro vnímavější lidi je podle posledních měření krajské hygienické stanice například v jezírku Košutka v Plzni, v koupališti Podhájí u Horšovského Týna na Domažlicku či v rybníku Valcha na Klatovsku.

Mírně se zhoršila i kvalita vody u hráze přehrady Hracholusky na severu Plzeňska. Podle hydrobiologa Povodí Vltavy Jindřicha Durase tady voda zatím neznamená zdravotní ohrožení. Pokud ale horké počasí bez srážek potrvá dál, sinice rychle porostou a brzy by mohly být na hranici představující zdravotní rizika. Směrem k dolnímu konci přehrady v oblasti kempu Radost je voda ještě ke koupání vhodná.

Koupaliště

Nepříliš kvalitní je i voda v přehradě v Českém údolí v Plzni. Ve vodě je silný vegetační zákal, který způsobuje hodně zásaditou vodu. V ní mohou mít citlivější jedinci podrážděné sliznice.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio