Květen a role srdce v něm očima Dagmar Chmelířové

17. květen 2018

Pokud by měla být Česká republika skutečně srdcem Evropy, jak se to u nás někdy říká, potom by na sebe musela vzít nemalou odpovědnost. Musela by bít v pravidelném rytmu, který umí reagovat na změnu situace, a bez přestávek udržovat činnost oběhového systému, jehož prostřednictvím budou stále a zas okysličovány všechny kouty kontinentu. A muselo by být na ni absolutní spolehnutí.

Nastává období srdce

Nacházíme se v elementu ohně, jehož vládcem je srdce - tak učí celostní medicína. Nazývá srdce císařem, který řídí a spravuje, je laskavý a šíří okolo sebe lásku. Barvou května je červená, chuť přiřazená elementu ohně je hořká.

Co srdce dělá?

Srdce řídí krev, cévy, tepny a žíly, dopravuje krev a její výživu k orgánům, měkkým tkáním, kostem, pokožce. Aby vše fungovalo, potřebuje pohyb, stejně jako hluboké dýchání. Srdce je sval, který pravidelnou aktivitou sílí. Pokud srdce funguje správně, krev v těle plynule proudí. Když je srdce oslabené (a nejen fyzicky), proud krve je zpomalen a nastávají blokády - přehrady zadržující energii v našem těle. Krev z  pohledu čínské medicíny nepředstavuje pouze krev jako tekutinu, ale je to jedna z forem životní energie čchi.

Při nerovnováze srdeční činnosti můžeme pociťovat arytmii, palpitaci, dušnost, nízký nebo naopak vysoký krevní tlak, potíže se spánkem, pocením, návaly horka. Můžeme být nervózní, trpět cestovní horečkou, workoholismem, hyperaktivitou i maniodepresivními stavy a únavou.

K srdci patří komunikace

Jakákoliv změna řeči - rychle mluvící lidé (někdy vás ani nepustí ke slovu) koktající, nemluvící, šeptající mají obtíž na dráze srdce.

Jak se zdravé srdce projevuje?

Stačí se podívat na malé dítě. Je plné radosti (základní emoce srdce), má upřímný zájem o sebe, ale i o druhé, rádo se hýbe, je plné energie a touhy objevovat, miluje sebe samo a všechny okolo, směje se a komunikuje s lidmi, zvířaty, kytičkami. Vzhlíží ke hvězdám a obdivuje slunce. Tváře má narůžovělé a je plné života.

Srdce je nejvíce aktivní od 11–13hodin

Slunce je v té době nejvýše postaveno, a i náš trávicí oheň je nejvyšší. Je to doba, která je vhodná na jídlo. A co si k takovému jídlu dát, abychom prospěli našemu srdci?
Zkuste třeba můj oblíbený recept:

Hlíva s cuketou a pampeliškou

Suroviny:

1 balení hlívy (cca 400 g)

1 větší cuketa

naklíčené mungo

hrst pampeliškových listů

vlašské ořechy

sůl

kmín

směs květů a koření Dobrá nálada (lze použít i jiné)

ghí nebo olej

Postup:

Do rozpuštěného ghí vložíme pokrájenou hlívu, osolíme, okmínujeme a restujeme, dokud nezačne zlátnout. 

Na vedlejší pánvi orestujeme na plátky pokrájenou cuketu, okořeněnou směsí Dobá nálada.

Poté obojí smícháme, přidáme pokrájenou pampelišku, naklíčené mungo a posypeme vlašskými ořechy. 

Můžeme dochutit solí, ale jen málo, protože sůl nám zdržuje vodu v těle.

Podáváme např. s kvašenou zeleninou, obohacenou klíčky nebo zeleninovým salátem ze zelených listů, s kváskovým chlebem, s dlouhozrnnou rýží, pohankou, popř. dalšími přílohami, na které si přijdete sami.

Nezapomínejme, že srdce potřebuje zdravé tuky ve formě oříšků, semínek, olivového či kokosového oleje. Pokud si dáme maso na gril - obalme ho v čerstvých bylinkách, použijme koření jako šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo kurkuma.

Ochutnávejte, čichejte, vybírejte z lokálních surovin, radujte se a mějte v srdci lásku a laskavost.

V srdci sídlí víra a na to bychom neměli zapomínat, s ní je vše možné. Vždyť starověký aténský dramatik Aischylos (525–456 př. n. l.) řekl: „Srdce dělá zázraky, ale rozum na ně nevěří.“

Vůně máje působí na všechny, kdo jsou ochotni si pustit do duše alespoň trochu emocí. Z hlediska hvězd je květen pod vlivem Venuše, bohyně lásky, štěstí a milostné poezie. Snad to byla Venuše, která vedla ruku nejslavnějšímu melancholikovi Karlu Hynku Máchovi, když psal proslulé verše Máje. 

autor: Dagmar Chmelířová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.