Kvůli registraci auta si lidé stále počkají

16. červenec 2012

Také druhý ostrý start nového registru vozidel provázejí problémy. Systém minulý týden zkolaboval. Poté fungoval částečně a s chybami. Ministerstvo dopravy slíbilo, že od dnešního rána bude vše v pořádku. Registr sice funguje, někde však stále přetrvávají nedostatky a chyby. Podle úředníků v Plzni je nový systém především pomalý, a odbavování klientů se tak prodlužuje.

„Systém funguje lépe než minulý týden. Občas se však nesjednotí data a technické údaje. Ty se potom musí doplňovat podle technického průkazu, což samozřejmě znamená zdržení,“ popisuje úřednice plzeňského registru vozidel Simona Dobešová.

Zatímco dříve trvaly drobné změny v technickém průkazu vozidla pár minut, dnes si klienti počkají. Přihlášení vozidla dříve trvalo do 20 minut, dnes minimálně půl hodiny. Systém má stále chyby. Potvrzuje to i vedoucí registru vozidel v Plzni Jan Vavřík.

„Systém má řadu chyb. Některé se možná podařilo odstranit, ale prakticky nic významného se oproti minulému týdnu nestalo. Systém například neztotožňuje auta, která se dají najít podle základního technického popisu, nejdou vytisknout technické průkazy a jsou problémy s přihlašováním aut z jiných okresů,“ popisuje.

Čekací doba se stále pohybuje v řádu desítek minut až hodin

Registr vozidel v Plzni se snaží vyjít klientům maximálně vstříc. Odvolal z dovolené všechny dostupné úředníky, neoficiálně úřaduje i po otevírací době a mimořádně otevřel i v pátek. Přesto tu lidé tráví ve frontách i několik hodin. Jedním z nich je i Petr Kryštof, který přišel nahlásit přestavbu auta na plyn.

„Dnes tu jsem asi dvě hodiny, ale celkově už jsem tu pročekal kolem deseti hodin,“ počítá. „V práci si musím vše nadělávat a šéf na mě navíc kouká jako na flákače, protože pořád odcházím.“

Zjistit, jaké chyby v registru přetrvaly i po víkendu, přijeli dnes do Plzně experti z ministerstva dopravy a dodavatelské firmy. Jaké chyby našli a kdy a kdo je odstraní, však neřekli. Prý nejsou oprávněni situaci komentovat.

autor: lum
Spustit audio