Kvůli vlhku nemohou zemědělci sklízet. Postupně sčítají ztráty

20. červenec 2021 19:30, aktualizováno

Podmáčená půda po týdnech dešťů a vysoká vlhkost znemožňují zemědělcům na Plzeňsku sklízet na polích určité plodiny. Některé jsou už přezrálé a znehodnocené, jiné by se měly v těchto dnech začít sklízet. Kombajny však nemohou vjet do polí.

Letošní počasí komplikuje práci zemědělcům. Deště a bouřky z posledních týdnů na mnoha místech nedovolí kombajnům vjet do polí. Kvůli podmáčené půdě zatím u většiny zemědělců technika zůstává v hangárech. „Vidíme pole, kde se spíše, než sklízelo, brodilo. Vidíme 2,5 hektaru neposečeného, kde bylo mokro,“ ukázal na škody předseda představenstva zemědělské společnosti AG – Produkt Jaroslav Loukota.

Rozbahněná a promáčená půda na polích

V kolejích, které udělala na poli zemědělská technika, stojí voda a tvoří se ohromné louže. Sklízet pole se proto nedaří. „Z 220 hektarů ječmene máme posečeno asi 45. Také potřebujeme dostat slámu z polí, ale když ji budeme obracet, tak spadne do kolejí po kombajnu a nikdo už to nesebere,“ uvedl Jaroslav Loukota.

Někteří zemědělci už sčítají škody

„Směsky už nesklidíme, ty už jsou přezrálé. Je to škoda, je to obrovská spousta krmení,“ poznamenal Josef Vít z obce Čemíny na severním Plzeňsku. Jelikož téměř každý druhý den vydatně prší, uzrálé plodiny na polích shnijí.

Deštivé počasí na západě Čech zpozdilo sklizeň na polích o několik týdnů. „Toto jsem snad ještě neviděl. Průměrně bych řekl, že je to zpoždění mezi 14 až 20 dny. Srážky jsou v posledních dnech opravdu gigantické,“ potvrdil šéf Krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma.

Zemědělci se obávají, že výnosy ze sklizní budou letos podprůměrné a utrpí především kvalita. Pokud se počasí vylepší, mohou ještě zemědělci většinu plodin zachránit. V případě dešťů se žně můžou protáhnout až do září.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio