Ladislav Klíma: Já a strýc. Téměř hororový příběh o jednom nenávistném vztahu

30. duben 2023

Vyprávění rozkrývá nenávistný vztah mladého Stanislava k jeho lakomému strýci.  Odpor k němu zatemňuje Stanislavovi mysl a v jeho hlavě klíčí šílenství...

Čte: Bronislav Kotiš
Připravil: Dominik Mačas
Napsal: Ladislav Klíma
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2011

Připomeňme si prozaickou tvorbu domažlického rodáka, spisovatele a filozofa Ladislava Klímy. Povídka Já a strýc pochází z knihy Slavná Nemesis a jiné příběhy.

Ladislav Klíma se narodil 22. srpna 1878 v Domažlicích. Od mládí byl zaujatý filosofií. Chodil až do roku 1895 na místní gymnázium, ale v lednu toho roku byl vyloučen za hanlivý výrok o habsburské monarchii (Ferdinand, panovník cizí, národu českému odlehlý, studený, zůstane u Čecha vlastence vždy nenáviděným, již proto, že prvním členem nynější panující dynastie na trůně českém.) Přestoupil tedy na gymnázium do chorvatského Záhřebu, ale ani to nedokončil a roku 1904 odjel do Prahy.

Vedl samotářský život a začal přispívat do časopisů. Protože neměl občanské povolání, žil jednak z dědictví po příbuzných, jednak z drobných příspěvků od přátel. Alkoholismus, se kterým poslední roky života bojoval, silné kouření a především dlouhá léta hladu a živoření na okraji společnosti se podepsaly na vzniku tuberkulózy, na niž ve 49 letech v Praze zemřel.

Nejznámější díla - Svět jako vědomí a nic, Utrpení knížete Sternenhocha nebo Slavná Nemesis a jiné příběhy.

autor: Dominik Mačas | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio