Lázeňské pohárky sbírá už třetí generace

26. říjen 2016

I když Loket není lázeňským místem, najdete zde muzeum lázeňských pohárků. Expozice je dokonce zapsána v České knize rekordů. Naším hostem byl člen třetí generace sběratelů těchto exemplářů Lukáš Lojín.

Majiteli sbírky jsou manželé Václav a Ivana Lojínovi. Její základ položil ale už v roce 1951 MUDr. Jaroslav Dolina (otec sběratelky) a na jejím rozšiřování se v současné době spolupodílí právě syn majitelů - Lukáš. Dnes se jedná zřejmě o největší a nejucelenější sbírku na světě.

Unikátní expozice, kterou z většiny tvoří porcelánové pohárky, mapuje tento lázeňský fenomén od 80. let 18. století. Dva nejstarší exempláře pocházejí z roku 1780. Celá sbírka je vystavena v interiérech hotelu Císař Ferdinand v Lokti.

V současné době je k vidění 2 335 kusů pohárků. Vystaveny jsou v šesti místnostech na celkem 480 čtverečních metrech. Pohárky jsou převážně porcelánové, ale muzeum ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, stříbra nebo i kameniny.

Kdy a jak vznikla myšlenka otevřít takové muzeum? Kde se lázeňské pohárky shánějí? Který exemplář je skutečným unikátem? A jak moc je tento koníček náročný?

Poslechněte si celý rozhovor s Lukášem Lojínem.


autor: Petr Čimpera
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.