Léčivý sirup si můžete vyrobit i v zimě, ze sušených bylin nebo kořenů

V Hobby magazínu speciál přinášíme recepty na jitrocelový a na zázvorový sirup. Jsou dobré na kašel, imunitu a trávení.

Recept na jitrocelový sirup máme od fytoterapeutky Moniky Šedivcové. Jitrocel je známý především jako bylinka podporující léčbu kašle. Vedle nemocí z nachlazení pomáhá také při zánětech žaludku a střevních potížích. Bylinkářka připomíná i bylinnou směs s jitrocelem léčitelky Boženy Kamenické, kterou vám namíchají v bylinných lékárnách v Plzeňském kraji. Jaké je její složení?

Zázvorový čaj na zahřátí doporučuje v zimních měsících Štěpánka Janoutová. Oceníte ho nejen v mrazivých dnech, službu vám prokáže při virových onemocněních, trávicích potížích nebo vysokém cholesterolu. Jak si ze zázvoru připravit klasický čaj, pečený čaj a sirup? Bylinkářka a farmářka přidává také návod na vypěstování si vlastního zázvoru.  

Pořídili jste si před Vánocemi brambořík, vánoční hvězdu, azalku, hvězdník, vánoční kaktus nebo orchidej? Vánoce skončily a vám je líto květinu vyhodit? Šanci přežít můžete dát kterékoli z uvedených. Podle zahradníka Jana Krause je ale pravděpodobnost toho, že se vám pěstování bude dařit, u každé jiná.

Jak se v minulosti vyráběly svíčky? Techniku máčení si vyzkoušely děti v rámci tvůrčí dílny pod taktovkou Národopisného muzea Plzeňska. Jeho vedoucí Michal Chmelenský podotýká, že svíčky patřily mezi drahé zboží, kupovaly se na trzích a bývala jen jedna v chalupě, hromnička.

Zveme např. na lekci jógy smíchu 16. 1. v Ostrově, na výtvarnou dílnu Kouzlo keramiky 17. 1. ve Spáleném Poříčí a na turistický pochod Zimní speciál 21. 1. se startem v Plzni.

Nynější na zimu mimořádně teplé počasí ovlivňuje růst hub. V lese tak můžete najít jedlé houby, které se v tuto dobu normálně nevyskytují. Které nálezy překvapily účastníky pravidelné ponovoroční vycházky Mykologického klubu Plzeň? O tom mluví jeho předseda Zdeněk Hájek.

Po Třech králích začala vlna odstrojování vánočních stromečků, která obvykle trvá až do Hromnic. Miroslava Palacká z plzeňské zoologické zahrady vysvětluje, proč zoo tyto stromky nepřijímá a převzala jen některé neprodané, konkrétně smrky a borovice. Odstrojené stromečky patří k barevným nádobám na tříděný odpad, v Plzni se s jejich průběžným odvozem počítá po celý leden.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio