Ledoborci Kultury pomáhají zavřeným klubům a hudebníkům bez práce

5. březen 2021 13:30, aktualizováno

Česká kultura aktuálně zažívá krizi. Projekt Ledoborci Kultury chce vrátit ztracenou naději. Skrze benefiční live streamy se snaží pomoci zavřeným klubům, hudebníkům a zároveň potěšit posluchače. Živé přenosy ze zajímavých míst v republice pořádá spolek Zvedni zadek.

K zajímavému názvu projektu se váže příběh, který vypráví o naději, kterou se celá aktivita snaží přinést klubům a kultuře obecně. Ledoborci si každý měsíc od února do července vyberou jeden klub v kraji, na jehož podporu streamují. Diváci u obrazovek pak mohou klub podpořit, aby byla kultura v jejich kraji zachovaná. Vyvrcholením Ledoboreckého snažení je festival svobody UTOpije, který by se měl konat 2. až 5. července 2021.

Koncerty jsou oživeny i výtvarníky či pohybovými umělci

Streamování není vůbec jednoduché. Organizátoři se při živém vysílání koncertu musí snažit udržet pozornost diváků, aby se k nim přenesla atmosféra koncertu. „Je to výzva, která nás baví, pokoušíme se streamy dělat pestré tak, aby nenudily a člověk měl touhu stream dokoukat do konce,“ sdělila jedna z organizátorek Barbora Špádová. Jsou zapojováni i výtvarníci, kterým diváci mohou koukat pod ruce, nebo pohyboví umělci.

Akcí bude celkem pět. První byla v kostele svatého Vavřince v Klatovech. Další se chystají v bývalých kasárnách Klecany, v cínovém dole Rolava na Karlovarsku, v bunkru Jordán v Brdech a na Rozhledně na Červeňáku a také v Lounech. „Pomocí live streamů chceme lidem ukazovat krásná místa v zemi. Z těchto míst chceme vytěžit maximum. Diváci se mohou těšit i na krásné záběry z dronů z místa, kde show probíhá,“ vysvětlila Barbora Špádová.

O první pilotní akci v kostele sv.Vavřince v Klatovech byl nečekaný zájem

Peníze vybrané na každé akci, putují na podporu zvoleného klubu v kraji. Od spuštění prvního streamu se podařilo vybrat zhruba 35 tisíc korun, které byly rozděleny mezi podporovaný klub Kulturní centrum Falcon v Klatovech, vystupující umělce, místní bedňáky, zvukaře, fotografy a kameramany. Celkem se do produkce zapojilo více než 30 lidí.

Malíř Lukáš „Lukéro“ Krč dokázal za dvě hodiny streamu vytvořit nádherný obraz, který se draží jako součást kampaně na záchranu klubu Falcon. Dražba začala ve čtvrtek. Všechny další informace lze získat na www.ledoborcikultury.cz.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio