Ledovec pomáhá téměř dvacet let

15. září 2020 14:35

Třicet let své existence slaví letos v Česku komunitní služby v oblasti péče o duševní zdraví. Plzeňská organizace Ledovec pomáhá už skoro dvacet let v Plzni. 

Komunitní služby v oblasti péče o duševní zdraví slaví 30 let od svého vzniku. Jedná se o služby, které pomáhají lidem s duševním onemocněním žít plnohodnotný život mimo zdi psychiatrických léčeben a bez izolace od společnosti. První takovou službou byl pražský Fokus. Dnes jich jsou desítky a najdeme je po celé republice. Komunitní služby v oblasti péče o duševní zdraví poskytuje už skoro dvě desetiletí také plzeňský Ledovec.

Pobyt v „blázinci“ je jako cejch

„Ledovec je nezisková organizace, která vytváří prostředí pro zotavení lidí s duševním onemocněním,“ popsal činnost Ledovce jeho zakladatel a jeden z manažerů Martin Fojtíček. Komunitní služby jako je Ledovec existují vedle psychiatrických nemocnic a ambulancí. Cílem Ledovce, jehož tým tvoří zhruba 70 lidí, je, aby lidé s duševními nemocemi nemuseli do nemocnic, nebo aby v nich trávili co nejkratší dobu.

„Například řešíme situace, kdy je člověk v nějakém zmatku. Právě jeden z našich kolegů se věnuje těmto situacím, kdy třeba mladý člověk přestane chodit do školy a nikdo neví, co se děje,“ popsal Fojtíček.

Podle něj lidé, kteří ukončí léčbu v psychiatrické nemocnici, často nemají kam jít, nemají prostředky ani bydlení. „Mají cejch někoho, kdo byl v blázinci,“ řekl. „Naším cílem je změnit veřejné mínění o tom, že bláznit je normální a že se nemáme odtahovat od lidí jenom proto, že byli na psychiatrii,“ vysvětlil Martin Fojtíček.

Odborníci jezdí do terénu

Už rok a půl funguje pod Ledovcem Centrum duševního zdraví, tvoří ho multidisciplinární týmy, složené z psychiatra, zdravotní sestry, sociálních pracovníků a dalších odborníků. Ti většinou za lidmi, kteří mají problémy, vyjíždějí přímo domů. „To znamená, že když nám někdo zavolá, že potřebuje pomoc, tým je rychle na místě, protože ti lidé často nemají prostředky na to, aby někam dojeli,“ řekl Fojtíček. Dodal, že kontakty na terapeuty naleznou lidé na webu www.ledovec.cz.

Sdružení Ledovec nyní působí hlavně v Plzni, ale dojíždí za klienty do nedalekého okolí a jeden tým pracuje také v Klatovech. Dvůr pracoviště v ulici Karoliny Světlé zdobí socha modrého koně. Co symbolizuje, popsal Martin Fojtíček: „Stal se symbolem deinstitucionalizace v oblasti péče o duševní zdraví. Na konci 70. let si takového koně postavili pacienti psychiatrické nemocnice v Terstu.“

Komunitní služby v oblasti péče o duševní zdraví přiblíží Den pro duševní zdraví s programem pro odborníky i veřejnost. Pokud to epidemiologická situace dovolí, uskuteční se v pátek 9. října v plzeňské Papírně.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio