Lehké osvěžení na léto - pravý Caesar salát od Lukáše Uhera

Letní období nás často přiměje vypustit těžká a tuční jídla a dát si raději něco lehkého a osvěžujícího. Takovým dobrým jídlem může být i caesar salát. Nabízí se jako samostatné jídlo, jako příloha ke grilovaným masům nebo steakům. Ale víte, jak má takový salát vypadat a z čeho se dělá?

Českým nešvarem je, že se v restauracích používají nesprávné suroviny. Místo římského salátu volí ledový a také dělají nesprávný dresing. Často se objevuje zmínka o tom, že salát je z Itálie, ale není to pravda.

Salát Caesar totiž pochází ve skutečnosti z Mexika, kde ho připravoval italský kuchař Cesare Cardini (1896 – 1956), na jehož počest je také pojmenován. Vznikl údajně u příležitosti oslav 4. července 1924. Když pak přijel Cardini do Itálie, tak chtěl pro své hosty z Ameriky udělat originální salát a podával jim tedy Caesara.

Pravý Caesar salát:

listy římského salátu
6 žloutků
1 dcl panenského olivového oleje
tři filetky z ančoviček
lžíce dijonské hořčice
špetka soli
čerstvě namletý pepř
troška cukru
hrst nastrouhaného parmezánu
bagetka (nebo toustový chléb) na krutony
1 stroužek česneku
chipsy z anglické slanin
šťáva z půlky limetky

Natrhaný salát

Postup:

Nejdřív dáme do mixéru žloutky a začneme šlehat. Postupně přidáváme po kapkách olivový olej. Vyrábíme tak středomořskou verzi majonézy. Po vyšlehání přidáme nadrobno nasekané filetky z ančoviček, lžíci dijonské hořčice, špetku soli, pepř a trochu cukru krystal. Nakonec zamícháme nastrouhaný parmezán a pár kapek limetkové šťávy. Tyto přísady pak lehce do směsi majonézy zamícháme.

Místo dijonské hořčice můžete použít i plnotučnou hořčici (jak kdo má rád). Filetků z ančoviček se nebojte, nepředají dresinku rybí chuť, ale naopak lahodně ho dochutí.

Osmažená slanina

Nakonec natrháme listy římského salátu, omyjeme a necháme okapat, aby se na ně dobře chytal dresing. Listy pak ještě ručně natrháme na velikost soust. Pak přidáme lžíci dresinku v takovém množství, aby se po promíchání nalepil na listy, ale neskapával.

Takovýto salát pak dáme do hlubokého talíře, ozdobíme chlebovými krutony opečenými na olivovém oleji s přidaným nadrceným česnekem (ten později z oleje vyndáme), chipsy z anglické slaniny a skrojkem parmezánu. Tím nám vznikne základní verze Caesar salátu.

Bohatší verze pak obohatíme o grilované krevety nebo grilované kuřecí prso apod.

Lukáš Uher

Nejprve se vyučil v jiném oboru než kuchař - číšník. Pochází z Děčína, kde také získal kuchařské dovednosti. Pro vaření ho nadchl tehdejší předseda Asociace kuchařů a cukrářů v Karlových Varech Jaroslav Václavek. Díky němu zjistil, že kuchařina není jen práce od rána do večera, ale také tvůrčí profese s lidmi a láskou. Ukázal mu nové techniky a naučil ho poctivé práci.

Větruše v Ústí nad Labem, kde Lukáš Uher vaří

Doma Lukáš nevaří, maximálně griluje s rodinou na zahradě. Kdysi připravoval jídlo pro přátele, když nebylo kam zajít do restaurace. Ale dnes je situace už lepší. Pracoval v hotelových provozech, v restauracích, v podniku v Dolomitech v Rakousku a pět let pomáhal otevírat značkové pivovarské české hospody. Rád pracuje s masem a miluje českou kuchyni. Je členem severočeské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.