Lenka Filipová slaví 70. narozeniny

Není mnoho žen, které si dokáží udržet svůj nezaměnitelný a osobitý styl a nepodléhat mámení módních výstřelků. Kytaristka a zpěvačka Lenka Filipová to zvládá s elegancí a úsměvem nejen v oblékání, ale především v muzice.

Myslím, že každý z nás měl v životě alespoň jeden šťastný okamžik, který zásadně ovlivnil jeho život. Jeden takový pomohl i zpěvačce a vynikající kytaristce Lence Filipové. Ta ve svých čtrnácti letech vyhrála celostátni soutež všech hudebních skol se skladbou Na dobrú noc. A měla štěstí. V porotě totiž seděl dudák a folklorista Zdeněk Bláha, hudební redaktor Československého rozhlasu v Plzni. Ten Lenku Filipovou požádal, aby skladbu, se kterou vyhrála, natočila v plzeňském rozhlasu. A tak se Lenka Filipová za doprovodu své maminky vydala ve svých patnácti letech do Plzně. Poprvé se slyšela ve studiu, poprvé slyšela přes mikrofon svůj hlas. Byla tím fascinována. Dostala nahrávací pásek a jeli zase domů.

Lenka Filipová

Udělala zkoušku na pražskou konzervatoř. Když byla ve druhém ročníku, ozval se umělecký ředitel Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, že slyšel od Zdeňka Bláhy ony nahrávky pořízené v Plzni a tak umluvil ředitele pražské konzervatoře, aby ji uvolnili na tři měsíce ze školy a ona s BROLNem mohla jet na tři měsíce na turné z New Yorku po celé Americe a Kanadě. Lence bylo tehdy sedmnáct let a takto odstartovala svoji celoživotní úspěšnou uměleckou kariéru.

Lenka Filipová později v roce 1976 studovala hru na kytaru i v Paříži a odtud si přivezla i píseň Francise Cabrela Zamilovaná. Česky ji otextoval Zdeněk Rytíř.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio