Lepší zázemí pro pacienty i personál nabídne po dostavbě nový pavilon psychiatrie v plzeňské fakultní nemocnici

24. únor 2020 15:35

Víc místa pro denní stacionáře, nová akutní lůžka i pokoje po dvou nabídne pacientům a klientům nový pavilon psychiatrie v Plzni. Vyrůstá v areálu Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně. V současnosti už je hotová hrubá stavba.

„To nejdůležitější, co se tu stane, nejsou ani tak pokoje pro pacienty, ale rozšíření stacionářů, což je přechod mezi hospitalizací a ambulancí, kde doktoři mají na pacienta jen omezený čas jednou za měsíc tak, aby bylo něco mezi. Když skončí hospitalizace pacientů, ale jejich stav ještě není takový, aby mohli přejít domů, tak jsou v denním stacionáři. To je místo, kam chodí v osm hodin ráno a ve dvě odpoledne odcházejí, čili zůstává zachován jejich život v přirozeném prostředí. Před třemi lety, když jsem tu začínal, tu býval stacionář jeden, teď máme dva, tam už budou stacionáře tři,“ vysvětlil přednosta psychiatrické kliniky Jan Vevera.

Už teď psychiatrie klientům například nabízí skupinovou léčbu, relaxaci, muzikoterapii a arteterapii. V novém pavilonu psychiatrie se právě tyto služby posílí. „Bude tam lepší zázemí pro pacienty i personál, a zvýší se i ambulantní trakt tak, aby to plnilo i funkci centra duševního zdraví. Aktuálně je to ve stavební fázi a montují se okna tak, aby byla stavba kompletně uzavřená a mohly se začít dělat uvnitř omítky,“ popsal ředitel Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek.

Víc pokojů, ale kratší hospitalizace

Pavilon psychiatrie by měl být hotový a zkolaudovaný do konce letošního roku. „Určitě tam bude mnohem důstojnější prostorové vybavení pro pacienty, kteří jsou na akutních lůžkách a třeba nemají vycházky. V novém pavilonu bude vnitroblok, kde budou moci realizovat pobyt venku. Uspořádání bude jistě mnohem výhodnější. V současnosti máme 76 lůžek a budeme je navyšovat o 15. Navýšení bude rozděleno mezi stacionáře a akutní lůžka, kterých je v psychiatrii málo. Největší změny budou v posílení stacionární péče tak, abychom zkrátili hospitalizace a pacienti byli už na půl cesty k domovu. To je v podstatě reforma psychiatrie ve zkratce,“ doplnil přednosta psychiatrické kliniky Jan Vevera.

Stavba psychiatrického pavilonu včetně vybavení stojí skoro 460 milionů korun, přes polovinu tvoří evropská dotace. Zbytek hradí nemocnice a stát.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související