Lešek Semelka slaví 75. narozeniny

24. listopad 2021

Cesta ke slávě bývá často trnitá. Své by o tom mohl vyprávět zpěvák a klávesista Lešek Semelka. Jeho hudební kariéra nebyla jednoduchá, ale nakonec se se svým zajímavě chraplavým hlasem prosadil.

Kdyby chtěl někdo napsat knihu o životě Leška Semelky, s největší pravděpodobností by její název začínal slovem Dobrodružství. Začátky jeho hudební kariéry takové skutečně byly. V mládí pracoval v různých profesích, od horníka až k referentu daně ze mzdy. Ale vždy byla jeho touha stát se muzikantem na prvním místě.

A tak v r. 1968 vyrazil do Prahy, kde to zpočátku také nebylo slavné. Povolání prodavače zmrzliny nebylo nikterak výdělečné, ale byl mezi lidmi a tak se dozvěděl o tom, že se koná konkurz do skupiny Cardinals. Ti ho vzali, ale kdo si ze zlatých časů big beatové muziky vzpomíná na jejich repertoár ví, že písničky které hráli, neodpovídaly Semelkovu hlasovému zabarvení. Nakonec sám jednou prohlásil: "Nemám rád, když někdo zpívá tak, aby si neublížil. Bojím se, aby mě nenaučili také tak zpívat.“

Kapela se orientovala na vícehlasý vokál, dělala tak muziku typu Mamas and Papas. Ale ovlivnily je též skupiny jako The Kinks, Crosby, Stills, Nash & Young a další. Josef Kůstka psal hudbu a hrál na kytaru. Cardinals inklinovali více k pop-music, Kůstka ale chtěl kapelu se zemitějším zvukem. To vše se změnilo, když nastoupil Lešek Semelka. Poté byla skupina progresivnější. Další muzikantova cesta vedla do formací Modrý Efekt, Bohemia nebo SLS. Od roku 2009 je členem souboru RockOpera.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio