Lešek Semelka slaví narozeniny

24. listopad 2020

Muzikant, skladatel a zpěvák Lešek Semelka má dnes 74. narozeniny. Vyhýbá se večírkům, odstěhoval se na venkov a do Prahy jezdí jenom za prací. V éteru je nepřeslechnutelný, nikdo jiný u nás podobný hlas nemá.

Lešek Semelka je český zpěvák, skladatel a hráč na klávesové nástroje. Narodil se 24. listopadu 1946, vyrůstal v Litvínově, od sedmi let hrál na klavír, 4 roky hrál na violoncello a zpíval v dětském souboru. Zlatá léta Leška Semelky jsou navždy spojena s jeho působením v souborech Bohemia a Blue Effect. I když později založil skupinu S.L.S., tedy Společnost Leška Semelky, nedosáhl s ní takového úspěchu jako v těchto dvou předchozích.

Na počátku 90. let natočil vlastní album Můj věk, zahrál si i ve třech muzikálech Michala Davida Kleopatra, Tři mušketýři a Angelika. Byl v jednom kole. Koncertoval, hrál v divadle, do toho hodně kouřil a stresoval se. Špatná životospráva si u zpěváka a skladatele Leška Semelky vyžádala daň, prodělal mozkovou příhodu. Odstěhoval se z Prahy, ruch velkoměsta vyměnil za domek se stodolou u Běrunic na Nymbursku, kde s manželkou Alenou hospodaří.

Zvláštní máma, Jednou větou, Šaty z šátků, Vina křídel nebo Jsi prostě nejlepší, to jsou hity, k nimž hudbu napsal Lešek Semelka a sám je také svým zajímavě chraplavým a dle mnohých příjemně zastřeným hlasem nazpíval.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio