Létání a lidová hudba – dvě největší lásky jubilanta Milana Adamíka

16. duben 2018

Před několika dny oslavil významné životní jubileum - 80. narozeniny dlouholetý zpěvák Souboru písní a tanců Jiskra z Plzně Milan Adamík. Rodák z Moravy, dlouhá léta žijící v Plzni, velký milovník lidové hudby. Ale nejen to. Při pohledu na tohoto sympatického zpěváka v kroji málokdo tuší, že sleduje (dnes už bývalého) pilota vojenského vrtulníku. Létání je totiž jeho druhou největší životní láskou.

Milan Adamík se narodil 3. dubna 1938 v obci Racková, vesnici ležící na rozhraní Valašska, Slovácka a Hané, asi 10 km od Zlína. Životní cesty ho ale zavedly do Plzně. Svého času působil jako voják z povolání a rozkaz nastoupit do Plzně přišel v roce 1960. V Plzni sloužil na letišti na Borech jako pilot vrtulníku. Rok 1968 ovšem přinesl těžké prověrky a Milan Adamík musel své místo v roce 1971 opustit. Začal tedy pracovat jako řidič trolejbusu, následně v Československých státních autobusových dopravách jako technik. Stále ho to ale táhlo k létání – alespoň civilnímu. A táhne dodnes.

„Dnes modelář, zítra letec.“ Nebo naopak?

Možnost návratu k vojenskému létání přišla až s rokem 1989 a Milan Adamík ji využil. Když v roce 1991 vznikla letecká Záchranná služba, byl převelen právě do ní. Na tomto místě působil do roku 1993, kdy (podle tehdejších předpisů) odešel do vojenského pilotního důchodu. Nějaký čas pak ještě pracoval na Záchrance v Liberci, teď už si ovšem užívá plného důchodu a baví se leteckým modelářstvím. S úsměvem k tomu dodává: „v dobách mých leteckých začátků existovalo heslo dnes modelář - zítra letec. Já to mám dneska obráceně včera letec - dnes modelář.“

Moravské, české, slovenské i ruské písničky

K lidovým písničkám Milana Adamíka přivedl dědeček. Znal jich prý spoustu a také je rád zpíval. Na základní škole se pak Milan Adamík (ve školním roce 1949/50) stal členem velkého chlapeckého pěveckého sboru. Hudební výchova tam byla všestranná a zpívaly se tehdy písničky české, moravské, slovenské i ruské. 

Plzeňské „jiskření“

Do plzeňského Souboru písní a tanců Jiskra Milan Adamík přišel v květnu roku 1982, poté co si na plakátku přečetl, že soubor hledá zpěváky. A zůstal dodnes. Je velkým milovníkem lidové, ale i dechové hudby. Ačkoliv je rodákem z Moravy, kromě moravských písniček nedá dopustit ani na české nebo slovenské. Sám jich za doprovodu lidové muziky plzeňské Jiskry už na nejrůznějších jevištích, akcích a festivalech odzpíval nespočet, několikrát zpíval i v plzeňském studiu Českého rozhlasu. Přestože je momentálně nejstarším aktivním členem souboru Jiskra, nevynechá téměř žádné vystoupení. Přejeme mu, ať mu zdraví i hlas slouží ještě dlouhá léta!

Spustit audio