Letní karbanátky. Místo masa spoustu zeleniny

Báječný oběd, vhodný pro tyto horké letní dny. Nemusíme dlouho stát u sporáku a tělu dodáme vitamíny, minerály a hlavně vitalitu. Po takovém obědě nebudeme mít těžký žaludek a přece se dobře zasytíme. Když vynecháme slaninu, bude tento pokrm vhodný i pro vegetariány.

Ingredience
  • 1 středně velkého květáku
  • 2 mrkve
  • 1 menšího pórku
  • plátek celeru nebo 1 stonek řapíkatého
  • 100 g hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný)
  • 2 vejce
  • 70 g slaniny
  • 120 g tvrdého uzeného sýra
  • svazek bylinek (bazalka, petrželka, pažitka, libeček, šalvěj, rozmarýn,...)
  • sůl, mletý pepř
  • strouhanka
  • olej na smažení

V páře nebo ve slané vodě uvařený květák necháme vychladnout. Potom ho rozmačkáme, přidáme k němu syrovou zeleninu. Nahrubo nastrouhané mrkve, najemno nakrájený celer, pórek, a bylinky, naposledy okapaný hrášek. Když použijeme hrášek čerstvý, použijeme ho také syrový. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme a spolu s vejci přidáme ke směsi. Osolíme, opeříme a dobře promícháme. Podle potřeby můžeme zahustit trochou strouhanky. Směs necháme chvilku proležet a pak z ní vytvarujeme karbanátky, které smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Před smažením je obalíme ve strouhance.

Podáváme s brambory v různých úpravách, obložené čerstvou zeleninou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko