Léto je léto

8. červenec 2020

Léto a písničky, které k němu patří, to je téma tohoto dílu pořadu Hvězdy, hity, legendy. Lehce souvisí s hudbou, která se hraje na Bahamách, skupině ostrovů ležící blízko Floridy a Kuby. Inu, nevyzpytatelné jsou cesty a osudy písní, a proč cíl této cesty vede až do německého přístavu Hamburk, se dozvíte za chvíli

Z historie hudby na Bahamách lze vyčíst, že goombay je hudba a tanec spojený s bubny, kterým se říká goombay, vyrobenými z kozí kůže. Inspirovala v roce 1979 německého zpěváka Olivera Bendta, vlastním jménem Jürgen Knoch ke vzniku disco europopové skupiny Goombay Dance Band. Stalo se tak v Hamburku.

Byl to rodinný podnik se vším všudy. Prvním hitem této party byla píseň Sun Of Jamaica, Slunce Jamajky. Byla vydána v roce 1979 a následně zahrnuta do jejich debutového alba Sun Of Jamaica.

Text líčí touhu vypravěče navštívit Jamajku poté, co jako kluk viděl film Vzpoura na Bounty s filmovou hvězdou Marlonem Brando, a od té doby cítil touhu po velkém dobrodružství.

Píseň byla v celé Evropě velmi úspěšná a dosáhla čísla jedna v nejméně pěti zemích.

Ve Hvězdách, hitech, legendách si tento hit poslechneme, ovšem v české verzi. Po jeho obrovském úspěchu v roce 1979 si ho nenechala ujít česká zpěvačka Helena Vondráčková. S výtečným textem Pavla Vrby a názvem Léto je léto z něj udělala český hit roku 1980.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio