Léto v Plzni zpestří večerní tematické prohlídky historického centra

3. červenec 2016

Od poloviny července až do začátku září budou mít Plzeňané i návštěvníci města možnost prohlédnout si historické centrum z trochu jiného úhlu. Turistické informační centrum připravilo večerní tematické prohlídky.

Zájemce bude provázet vždy jedna fiktivní osobnost, která jednotlivá místa v historickém centru představí po svém. Návštěvníci tak budou mít možnost setkat se se středověkým mudrcem, dámami z vyšší společnosti ze začátku století i archivářkou z přelomu 70. a 80. let.

Večerní tematické prohlídky se budou konat každou sobotu od 16. července až do 3. září. Připraveny jsou tři různé tematické okruhy, z nichž jeden je určen především dětem. Každá z prohlídek účastníky provede historickým centrem Plzně, každá z osobností však svůj výklad pojme po svém. I z tohoto důvodu večerní tematické prohlídky zabaví nejen turisty, ale také místní, kteří se o svém městě dozvědí celou řadu věcí, které dost možná neznají.


Termíny:

Báje a pověsti plzeňské (aneb co se tenkrát povídalo): 16. července, 6. srpna, 27. srpna – začátek prohlídek je v 19 hodin (vhodné od 6 let).

Plzeňské osobnosti (aneb koho jsem tu potkala): 23. července, 13. srpna, 3. září – začátek prohlídek je ve 20 hodin (vhodné od 12 let).

Plzeň v proměnách staletí (aneb kde se nacházely stáje pro slony, kdo to byli roháči a proč si plzeňští postavili kasárna): 30. července, 20. srpna - začátek prohlídek je ve 20 hodin (vhodné od 12 let).

Středověký mudrc vám ukáže Plzeň bájí a pověstí. Dozvíte se, komu se podobá Plzeňská madona, proč se z plzeňské věže vyvolávalo jen na tři strany nebo kde jsou po Plzni ukryté vzácné poklady a kdo je do dnešních dnů hlídá. Tento prohlídkový okruh je uzpůsoben především dětem.

S Plzeňskými osobnostmi vás v dobových kostýmech seznámí dvě průvodkyně. Od fiktivní přítelkyně Míny Škodové se například dozvíte, co si povídala na plese s Františkem Křižíkem nebo co inspirovalo Karla Čapka k napsání románu Krakatit. Od Amálie, neexistující starší sestry herečky Marie Rosůlkové, uslyšíte především to, co jí vyprávěla její babička. Hlavním tématem tohoto okruhu bude plzeňské divadlo.

Plzeň v proměnách staletí představí archivářka Věra Nová, která jako by vypadla z přelomu 70. a 80. let. Dozvíte se od ní spoustu zajímavostí, jako například to, kde se v Plzni nacházely stáje pro slony, proč si plzeňští sami postavili kasárna nebo kdo to byli roháči.

Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 anebo prostřednictvím Plzeňské vstupenky.

autor: iko
Spustit audio