Lichořeřišnicový vinný list
K evropské kuchyni patří zavinuté dušené listy, obvykle vinné nebo zelné. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové je v tomto směru nedoceněná lichořeřišnice. Její listy mají příjemnou chuť a nepotřebují žádnou předběžnou přípravu, náplň se do nich může rovnou balit.
Suroviny pro 4 osoby:
100 g kulatozrnné rýže
olivový olej
500 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý pepř
1 hrst mandlí
1 hrst malých černých rozinek
½ lžičky mletého koriandru
20 velkých mladých listů lichořeřišnice i se stonky
1 šalotka
300 ml drcených rajčat (nebo rajčatového protlaku)
1/4 lžičky skořice
1 lžička třtinového cukru
listy a květy lichořeřišnice větší na ozdobu
Postup:
Rýži krátce orestujeme na troše oleje, přidáme vývar, osolíme a uvaříme do měkka.
Mandle nasekáme na kousky, rozinky opereme a spolu s mletým koriandrem zamícháme do rýže. Necháme vychladnout, abychom rýži mohli brát do ruky.
Potom z ní válíme malé válečky a balíme je do lichořeřišnicových listů: List položíme rubovou stranou nahoru, stonkem k sobě, a dáme na něj hromádku náplně. Přes ni přeložíme pravý a levý okraj a směrem k sobě zavineme. Zbytek stonku použijeme jako provázek, který přeložíme přes závitek. Pokračujeme do spotřebování listů a náplně.
Závitky naskládáme těsně vedle sebe do olejem vymazaného pekáčku.
Tipy a triky:
Možná je i masová varianta s libovolným množstvím masa – závitky můžeme plnit buď jen směsí dušeného mletého, nebo směsí masa a rýže. Čím víc je masa, tím méně použijeme mandlí a rozinek a také rajčatové omáčky, kterou nahradí podlití červeným vínem. Vyzkoušet můžeme i další koření – např. hřebíček a skořici do rýže, kumin do masa.
V kastrůlku na troše oleje orestujeme do sklovata nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme rajčata nebo protlak, skořici a cukr, osolíme a opepříme. Nalijeme do pekáčku, aby závitky byly asi do poloviny ponořené, příp. můžeme trochu naředit vodou.
Pekáček zakryjeme a pečeme v troubě na 180 °C, podle velikosti závitků 20 až 30 min. Závitky musí být přikryté, při pečení v otevřeném pekáčku by se listy vysušily.
Podáváme teplé s bílým chlebem a bílým vínem.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Peníze ze Sokola musely mizet sofistikovaně. Nyní už by se to stát nemohlo, věří nový starosta obce
-
Připravit další generace na válku. Na školách v Rusku se budou učit, jak vyrábět a ovládat útočné drony
-
Desetitisíce lidí v Evropě oslavily Svátek práce. V Paříži a Stuttgartu sáhla část demonstrantů k násilí
-
Ruská sabotáž, nebo obrana před drony? Pobaltí má problémy s navigací GPS, někdo signál ruší