Lidé podepisují petici na podporu kašperského kastelána

13. srpen 2019 09:35

Na šumavském Kašperku končí kastelán. Důvodem jsou neshody s vedením radnice v Kašperskách Horách, které památku vlastní. Lidem se to nelíbí a na jeho podporu podepisují petici. 

Kašperské Hory hledají nového kastelána, ten současný na hradě Kašperk po 19 letech končí. Zdeněk Svoboda odchází na vlastní žádost po neshodách s městem, coby majitelem památky. V regionu to vyvolalo velký ohlas a na podporu kastelána vznikla i petice, kterou zatím podepsalo přes 1800 lidí. 

Autorkou petice je Helena Pekárková. „Uvidíme, jestli to poslouží jako podklad pro další jednání s obcí tak, aby nemusel v uvozovkách dobrovolně odcházet,“ doufala.

Jde o politický boj?

Podle jednoho z místních obyvatel, který podepsal petici, jde o politický boj. „Mám pocit, že to je všechno politicky motivované,“ řekl Zdeněk Kůs. V minulém volebním období byl totiž kastelán členem městské rady a současná starostka v opozici. Teď se situace obrátila. „Doufám, že dokáží vyřešit svoje problémy, že každá strana o kousek ustoupí a pan Zdeněk Svoboda zůstane jako kastelán,“ dodal Kůs.

„V určitých věcech mu určitě náleží poděkování, ale je také celá řada věcí třeba ve vztahu město - hrad, které mluví v jeho neprospěch,“ myslí si ale jiný místní obyvatel František Stíbal.

Město chce měnit kompetence kastelána

„To, že jsem podal výpověď, bylo výsledkem několikaměsíčního procesu, který nastal, a další setrvání v těchto podmínkách by nebylo důstojné ani pro mě, ani pro hrad,“ reagoval kastelán Zdeněk Svoboda.

Starostka města Bohuslava Bernardová nechápe reakci veřejnosti. „Město nedalo výpověď panu Kastelánovi, pan kastelán se rozhodl, že odejde, on přinesl výpověď,“ hájila se. Město chce změnit zřizovací listinu a tím chce změnit pravomoci a povinnosti kastelána.

„My jsme chtěli udělat jenom změny v procesech mezi radnicí a hradem, my jsme chtěli panu kastelánovi ulevit, co se týká personálních záležitostí. Do provozu hradu a co se týká návštěvnických záležitostí, mu nikdo mluvit nechce,“ tvrdila starostka. Má ale výhrady k marketingu. „Město nemá tolik financí, aby mohlo platit mediální firmu, je facebook, jsou plakáty, prostě propagace může být i lacinější,“ uvedla.

Nejnavštěvovanější památka v kraji

S tím ale kastelán nesouhlasí a změny vidí jako nesystémové zásahy do provozních záležitostí „Prostě bych musel dělat něco, o čem bych nebyl přesvědčen, že je správně. A to mám v hlavě srovnáno, že to dělat nechci,“ řekl. Zdeněk Svoboda skončí ve funkci k 30. září. Pod jeho vedením se stal hrad Kašperk nejnavštěvovanější památkou Plzeňského kraje.

„Ještě si to neumím představit, odehrává se to v plné sezoně a nemám čas o tom přemýšlet. Mám tady tým lidí, kteří jsou neskutečně pilní a obětaví, v takovém kolektivu se dobře pracuje, a proto je mi to osobně líto,“ zakončil kastelán.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio