Lidé podepisují petici za lepší údržbu šumavské silnice v okolí Gerlovy Huti

27. březen 2023 12:28, aktualizováno

Lidé kritizují zimní údržbu silnice 2. třídy v oblasti Gerlovy Huti na Šumavě. Sepsali proto petici, kterou chtějí odevzdat krajským zastupitelům. Dotčený úsek silnice se nicméně nachází na území chráněné krajinné oblasti a nesmí se tam používat chemické posypy.

Lidé podepisují petici kvůli lepší údržbě šumavské silnice v okolí Gerlovy Huti

Frekventovaná silnice 2. třídy spojuje oblast Sušicka, Kašperských Hor a Hartmanicka se Železnou Rudou. V zimním období jsou zde dle petentů velmi nebezpečné podmínky pro jízdu autem. „Petice se týká řádné údržby silnice ze Sušice do Železné Rudy v úseku Dobrá Voda – Gerlova Huť. V zimě tu vznikají vysoké koleje, povrch je zmrzlý. Osobně mám zkušenost s vyhozením ze silnice, a to při rychlosti jízdy 30 km/hod.,“ uvádí Olga Milkusová, která je spoluautorkou petice.

Zmíněná vozovka se nesmí solit kvůli ochraně přírody. Dle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka je možné udělit výjimku. O tu začali silničáři žádat v roce 2019, ale aktuálně je řízení pozastaveno a čeká se na to, až žadatel dodá výsledky zjišťovacího řízení. Jde o předstupeň EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí.

Silnice II. třídy u Gerlovy Huti na Šumavě

„Ano, míč je teď na naší straně hřiště,“ potvrzuje provozní ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Radek Šíma. „EIU zpracováváme s kolegy, ale bohužel to není práce na měsíc, problémem se zabýváme už několik let. Než se vyřeší, musíme údržbu vozovky provádět tak, jak je stanoveno.“ Na dané silnici se momentálně může sypat inertem, pluhovat nebo nasadit ledořez, ten ale pouze v případě větší vrstvy ledu, nehledě na to, že při použití této technologie se povrch vozovky ničí.

„Myslím si, že v 21. století jsou technologie pro údržbu silnic natolik pokročilé, že se musí najít nějaká účinná. Nám je celkem jedno, co se bude používat, záleží nám na tom, abychom nedostávali smyk ve třicetikilometrové rychlosti,“ dodává Olga Milkusová. Petici chtějí autoři předat zastupitelům Plzeňského kraje do jejich zářijového zasedání.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio