Lidová písnička a dobrá parta. To je muzika Vozembach z Dobřan

8. říjen 2024 13:55

Vozembach je dětská lidová muzika, kterou zřizuje Základní umělecká škola Johanna Sebastiana Bacha v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Soubor funguje 18 let a za tu dobu se v něm vystřídaly tři generace malých muzikantů.

Lidová muzika Vozembach Dobřany

"Scházíme se jedenkrát týdně. Když je potřeba, máme před nějakým festivalem nebo vystoupením, tak si dáme soustředění, buď jednodenní nebo i s přespáním, což mají děti hodně rády, i když druhý den nejsou příliš použitelné," usmívá se vedoucí souboru Magda Vozárová.

V roce svého vzniku, tedy 2006, měl soubor pouhých 12 členů. Za tři roky už to bylo kolem 20 dětí. Přibyly housle, klarinety, flétny a přišly první nabídky na vystoupení, dokonce i na mezinárodní folklorní festivaly.

"Dobřany byly sudetské město. V roce 1946 byla velká část obyvatelstva odsunuta a město bylo dosídleno Čechy z celého Československa. To znamená, že lidová tradice tady žádná nebyla. My se snažíme udržovat jihočeské písně a písně západních Čech," vysvětluje ředitel ZUŠ Johanna Sebastiana Bacha v Dobřanech Jan Vozár.

"Vypadáme velmi tradičně. Máme krásné plzeňské kroje, i když trošičku chudší, méně spodniček, menší holubičky. Co se týče hudby, jsme trochu rebelové," doplňuje učitelka Klára Vlahačová. "Ovlivnila nás Musica Bohemica Jaroslava Krčka. Úpravy, které píšeme, jsou méně tradiční."

"Hrozně by se mi líbilo založit v Dobřanech setkání lidových muzik. Aby se jednou za rok, někde třeba na dvoře, týden hrálo. Líbilo by se mi, aby takovou tradici Vozembach založil," dodává Jan Vozár.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio