Lidožravý králík rozděluje obyvatele plzeňského Lochotína

Městskou část Lochotín zdobí tři nové sochy a všechny budí u Plzeňanů rozporuplné reakce. Nejvíc ze všech obří králík, který chroupe člověka.

V Plzni se objevila nová umělecká díla. Stojí mezi panelovými domy v části Lochotín a Košutka a vytvořili je studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. I když se sochy ještě dokončují, u Plzeňanů už vzbudily velké emoce. Hlavně socha s názvem Panoptikum, která znázorňuje králíka žeroucího lidské torzo.

„Přemýšlela jsem, co to je vlastně. Mně se to nelíbí teda, já jsem nepochopila, co to je," uvedla Jiřina Suchá, která bydlí v nedalekém sídlišti.

Několik metrů vysoká socha stojí na frekventované křižovatce ulic Gerská a Studentská. Nápad vznikl na radnici prvního městského obvodu. Obvod vyčlenil půl milionu korun a vypsal soutěž mladých studentů.

Socha králíka lidožrouta na křižovatce ulic Gerská a Studentská v Plzni

„Poslední socha na Lochotíně byla instalována v roce 1988, tak jsme řekli, máme tu fakultu umění a designu, ať mladí umělci něco zkusí navrhnout. Tak zkusili," vysvětlil starosta první městské části Miroslav Brabec.

Návrhy vybrala odborná komise, podoba soch se ještě změní

Odborná komise Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara vybírala z několika desítek návrhů. Postupně vyčlenila tři vítězné návrhy. Autorem sochy králíka je student Adam Trbušek.

„V podstatě je to takový monument, pomník konzumního člověka. Dílo je inspirované obrazem od Francisca Goye, vizuálně a jinak jsem se inspiroval vlastním životem, samozřejmě," popsal dílo autor Adam Trbušek, s tím, že on sám rozporuplné reakce Plzeňanů příliš neřeší. Je jen překvapen, jak jsou názory rozdílné.

Kromě králíka se v prvním plzeňském obvodu objevily ještě další dvě sochy - Krychle a Volavka. Také ony budí různé reakce. Vedení prvního plzeňského obvodu v tom ale problém nevidí.

03512001.jpeg

„Umění, které nevyvolá reakce a neprovokuje, není umění. Takže já věřím tomu, že se mnozí Plzeňané už teď u toho fotí a že to bude jedna z dominant Lochotína," řekl starosta Brabec.

Na konečné podobě soch se ještě pracuje. Radnice chce také sochy opatřit i tabulkou, kde budou základní informace o díle i autorovi. V plánu je i setkání s umělci a s veřejností. Slavnostní odhalení tří nových uměleckých instalací obvod plánuje za dva týdny.

autor: čer
Spustit audio