Lípy musely ustoupit kruhovému objezdu

28. srpen 2001
Sondy

Zvuk motorových pil ovládl náměstí ve Švihově na Klatovsku. Sedm obrovských lip muselo ustoupit novému kruhovému objezdu. Ten bude vyvrcholením rekonstrukce zdejší Komenského ulice.

Zda budou stromy nějakým způsobem nahrazeny se Petr Jindra zeptal starosty Václava Petruse.

Václav Petrus: Lípy budou nahrazeny. Budou nahrazeny náhradní výsadbou přímo na náměstí a bude na tomto náměstí vysazeno sedm vzrostlých lip, přibližně třímetrové výšky. To už je dáno i stavebním povolením a bude to předmětem i kolaudace.

Protestoval někdo z občanů proti poražení těchto lip?

Václav Petrus: V průběhu stavebního řízení žádná připomínka vznesena nebyla. To ostatní řízení probíhalo před více jak rokem. My jsme i veřejně tento zájem reprezentovali na zastupitelstvu bez nějaké záporné odezvy, která by se k nám donesla. I zahrádkáři se vyjádřili souhlasně. Protože na jedné misce vah je těchto sedm stromů, na druhé misce vah je rekonstrukce Komenského ulice, která v současné době jako dopravní závada ohrožuje zdraví a životy lidí.

Na místě, kde se činili dva chlapíci s motorovými pilami přihlíželo několik občanů. Jaký je jejich názor?

Občané: S tím nic nenaděláme. Za to může Dopravní inspektorát v Klatovech. * Hrozné, tady to vůbec nemuselo být. To je přístup, to vám tedy řeknu. * No tak já myslím, že to nebude špatný, ale lepší by byly stromy. * Já myslím, že tomu nerozumím, ale myslím i, že je to tady zbytečné. * Vůbec se mi to nelíbí. Myslím si, že životnímu prostředí by se mělo dávat trošku víc prostoru a ne ničit stromy kvůli tomu, že někde, kde není třeba, se udělá kruhový objezd.

Hlas lidu, hlas boží, říká se. Škoda jen někdo z těch, kdo pláčí nad poraženými stromy, nenašel dost odvahy k tomu, aby se ozval dříve. Času na to bylo dost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.