Los del Rio - zázrak jednoho hitu

29. listopad 2019

Svět populární hudby je často velmi nemilosrdný a přesto, že se o úspěch snaží talentovaní zpěváci, vyvolených může být jen pár. Ti ostatní se zablýsknou pouze jednou a pak se buď ze scény ztratí úplně, nebo se objeví v docela jiné skupině nebo žánru. Jedné slavné písni a zázraku jednoho hitu jsou věnovány i tyto Hvězdy, hity, legendy.

Dobýt svět jednou skladbou, zažít zázrak jednoho hitu, komu se to povede! Pokud jste vyrostli v 90. letech 20. století, nemohli jste uniknout bouři jménem Macarena, písni o ženě stejného jména.

Byla velmi úspěšná v roce 1995 a vydrželo jí to tři roky. V roce 1996 se Macareny jenom v Americe prodalo přes čtyři milióny kopií. Ale nemyslete si, že má nějaký duchaplný text. Nu, nalejme si čistého vína: Macarena je taneční píseň o ženě, která podvádí svého přítele se dvěma přáteli, zatímco ten sloužil v armádě, zpívá se v ní dopřej svému tělu radost, tvoje tělo je pro radost a dává dobré věci, dopřej svému tělu radost, Macareno.

Proslavila ji dvojice španělských hudebníků říkajících si Los del Río a tím se stala nejslavnější skupinou jednoho hitu na světě. A mimochodem, Macarena je siréna, mytologická bytost, která láká mladé muže, aby si s ní šli možná nejen zatancovat. Pro spoustu lidí na celém světě bylo velké překvapení, když se dozvěděli, o čem jejich milovaný hit vlastně je.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.