Los Lobos: La Bamba

V loňském roce získala americká skupina Los Lobos svou čtvrtou cenu Grammy. Je tedy patrné, že si tato kapela, která vznikla v první polovině sedmdesátých let, stále udržuje prestižní postavení na hudební scéně.

Los Lobos ve své tvorbě nečerpali jen z mexické hudební tvorby, ale vliv na ně měla i country, rokenrol, styl Tex-Mex, zydeco nebo blues. Los Lobos zpočátku hráli jako akustický soubor a vystupovali na mexických svatbách, tanečních zábavách a akcích podobného charakteru. Jejich produkce si oblíbili hlavně zástupci starší generace.

V r. 1978 natočili svou první LP s názvem Just Another Band From L. A. Obrat v charakteru hudby nastal o dva roky déle, když si zahráli společně se skupinou Public Image. Publikum však jejich skladby tvrdě odmítlo. To sice nebylo nic povzbudivého, ale na druhé straně si jich všimli zástupci gramofonového průmyslu. A tak Los Lobos začínají do svých akustických skladeb míchat zvuk elektrických nástrojů. To se ukázalo jako prozíravé, neboť je nový zvuk dovedl až k získání ceny Grammy v osmdesátém čtvrtém roce, kdy se jejich obsazení obohatilo o hráče na saxofon.

Do povědomí světa se dostali, když do filmu La Bamba natočili osm písniček. Film pojednávající o životě tragicky zesnulého zpěváka, populárního v 50. letech, Ritchieho Valence, se promítal po celém světě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio