Lucie Bílá: Jsi můj pán

12. červen 2022

Muzikály se staly běžnou součástí našeho života. Vedle divadelních představení a promítání filmů v kinech přinášejí zajímavé rozptýlení a výbornou zábavu. Připomeňme si jeden z nejúspěšnějších českých muzikálů. Jmenuje se Drácula a vidělo ho přes jeden milión návštěvníků.

Zveme vás do světa muzikálu, konkrétně do toho českého. Co vlastně je muzikál? Náš přední český divadelní a literární teoretik Ivo Osolsobě jej definoval jako „divadlo, které hraje, tančí a zpívá“.

Muzikál se v minulém století vyvíjel především v Americe, od devadesátých let pak v naší republice nastala doslova muzikálová horečka. V roce 1992 se objevil muzikál Les Misérables, po něm další světový kus Jesus Christ Superstar a v roce 1995 měl v Kongresovém centru Praha svou premiéru jeden z nejúspěšnějších českých muzikálů Dracula. Výbornou práci na něm odvedli režisér Jozef Bednárik, skladatel Karel Svoboda a textař Zdeněk Borovec.

Dracula běžel v letech 1995 – 98, za tu dobu ho navštívilo 1 milión 200 tisíc diváků. Stal se jedním z nejúspěšnějších původních českých muzikálů. Vznikl na základě známého románu irského spisovatele Abrahama Stokera, který svého Dráculu vydal v roce 1897, český muzikál Dracula se však této knižní předlohy drží jen volně, a přesto, a nebo právě proto, se stal lákadlem pro diváky. Bylo to díky krásným kostýmům, okázalé scéně a také díky známým zpěvákům, například Lucii Bílé v roli Lorrain.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.