Lucie Bílá: Most přes minulost

29. červen 2022

Připomeňme si jeden z nejúspěšnějších českých muzikálů. Jmenuje se Johanka z Arku a v divadle Ta Fantastica ho vidělo ho přes 300 tisíc návštěvníků.

Zveme vás do muzikálu s názvem Johanka z Arku. V letech 2000 – 2002 vidělo tento příběh přes 300 tisíc diváků v 825 představeních. Čerpá z velmi známého života a smrti Johanky z Arku, která stanula v čele francouzských vojsk za stoleté války v boji proti Angličanům a posléze byla upálena za kacířství. Později byla ospravedlněna a prohlášena za mučednici, v roce 1909 byla blahořečena a v roce 1920 byla prohlášena za svatou. Dnes je spolupatronkou Francie.

Český muzikál Johanka z Arku má skvělé autory. Hudbu napsal Ondřej Soukup, originální texty jsou dílem Gabriely Osvaldové a vynikající byly i pěvecké výkony představitelů hlavních rolí. Ač by se mohl tento námět zdát pro českého diváka nezajímavý, opak byl pravdou. Vše bylo do detailů propracováno a tvořilo jeden celek, který dokázal zapůsobit na city diváka. V roli Johanky z Arku mohli diváci vidět a slyšet celkem 5 představitelek, Lucii Bílou, Báru Basikovou, Luciu Šoralovou, Ivetu Bartošovou a Martinu Čechovou.

Jedním z nejsilnějších momentů tohoto muzikálu je okamžik, kdy už Johanka z Arku ví, že se její život chýlí ke konci. Loučí se s ním písní Most přes minulost.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.