Lucie: Klobouk ve křoví

17. září 2024

Evergreen znamená v překladu z angličtiny věčně zelený. V hudbě jde o píseň, která se neustále hraje nebo alespoň vrací v nepravidelných časových obdobích. V tomto smyslu je tedy evergreen i prověřenou kvalitou. V širším smyslu se za evergreen považují oblíbené melodie jakéhokoli původu.

Klobouk ve křoví se v pražském Osvobozeném divadle hrál v letech 1933 -34 a jako první ho natočil Ježkův orchestr Osvobozeného divadla. Diváci ho mohli slyšet v satirické hře Osel a stín, která kritizuje úřady a byrokracii a ovlivnitelnost lidí, a varuje před nejrůznějšími vůdci, kteří jsou schopní lidi zmanipulovat, konkrétně je jmenován Hitler, Mussolini a Dollfuss. Inspirací pro toto dílo se stal příběh řeckého satirika Lúkiana, který se zmiňuje o antickém městě Abdéra, které bylo považováno za Kocourkov.

Klobouk ve křoví má tři autory: Jaroslava Ježka, Jana Wericha a Jiřího Voskovce. V roce 1996 ji jako úvodní píseň na své album Pohyby zařadila i skupina Lucie. Časový odstup? 62 let. Původní nahrávka této písně vznikla 10.2.1934 a v tomto roce byla také vydána.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio