LUV: Trojan Horse

Před třemi lety ukončila oficiálně svoji činnost holandská diskotéková legenda skupina LUV. Toto dívčí trio si několik let užívalo slávy a pak se v původním složení setkaly ještě několikrát. Legendu už ale neoživily. 

Vydáme se do Holandska konce 70. let. Tehdy zde působilo dívčí populární trio, které si říkalo Luv. Mělo řadu hitových nahrávek, které měly úspěch nejen v Evropě. Po celém světě bylo prodáno více než 7 miliónů jejich desek.

LUV vzniklo v roce 1976 v hlavách výrobců zvukových záznamů Hanse van Hemerta a Pieta Souera a manažera Hana Meijera. Osmnáct let před vznikem slavných Spice Girl se rozhodli vytvořit dívčí skupinu. Inspirovalo je německé disko trio Silver Convection. První skladbu už měli a hledali zpěvačky. A tak se na jednom pódiu sešly holanďanky José Hoebe a Marga Scheide, která nejen že dobře zpívala, ale také velmi dobře vypadala a tak se zúčastňovala mnoha soutěží krásy, a Patty Brard z Nové Quineie, která pracovala nejprve jako sekretářka v kanceláři Hanse van Hemerta a on jí nabídl kariéru v showbyznysu.

Zlatá éra holandského dívčího tria LUV trvala celkem čtyři roky a přinesla takový úspěch, že LUV získali za roky 1978 a 79 exportní cenu od nadace Conamus věnující se propagaci a podpoře nizozemské hudby v zahraničí. Přestože se jednotlivé členky později věnovaly vlastním projektům, občas se sešly. V roce 2020 skupina oznámila, že zastavuje veškeré své aktivity kvůli špatnému zdravotnímu stavu jedné ze svých členek.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.