Makléřův úředník. Sherlock Holmes a doktor Watson na stopě zločinu mezi finančníky. Detektivka z pera Arthura Conana Doyla

25. únor 2024

Na nejslavnějšího detektiva všech dob se obrátí solidní mládenec se sympatickou kulatou tváří a upřímným pohledem. Poté, co přišel o místo úředníka v jedné bankrotující společnosti, propadl skepsi, peněz má tak akorát na známky, aby mohl odpovídat na inzeráty nabízející práci.

Účinkují: Viktor Preiss, Otakar Brousek, Ivan Trojan, Jan Přeučil a Jiří Bruder
Napsal: Arthur C. Doyle
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Jan Zábrana
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1997

Mladík při hledání práce narazí na podivnou nabídku. Jde o případ, za kterým může být něco závažnějšího, anebo taky vůbec nic - láká Holmes před cestou do terénu svého neméně slavného přítele doktora Johna Watsona...

Duchovní otec nejslavnějšího detektiva všech dob, sir Arthur Conan Doyle se narodil v roce 1859 v Edinburghu. Studoval medicínu na zdejší univerzitě a říká se, že diagnostické metody jednoho z tamějších profesorů ho přivedly na ideu dedukční metody, kterou později v jeho příbězích s takovým úspěchem užíval Sherlock Holmes. Psát začal právě na univerzitě, jeho první povídka vyšla časopisecky v roce 1879. Během studia a po jeho dokončení působil jako lodní lékař. Později si otevřel vlastní lékařskou ordinaci. Vedle lékařské praxe se věnoval i psaní.

Arthur Conan Doyle

První případ detektiva Sherlocka Holmese - Studie v šarlatové – napsal v roce 1886. Několik nakladatelství román odmítlo, vyšel tedy nejdříve časopisecky a teprve v roce 1888 i knižně. Druhý román o Sherlocku Holmesovi – Znamení čtyř - vyšel o dva roky později. O co méně pacientů měl Arthur C. Doyle ve své lékařské ordinaci, o to více psal. V roce 1891 začínají jeho holmesovské povídky vycházet pravidelně v časopise Strand Magazine. A čtenářům se líbily. O rok později vyšly knižně pod názvem Dobrodružství Sherlocka Holmese. Ovšem už v následujícím roce nechal autor slavného detektiva v povídce Poslední případ zahynout. V roce 1894 vyšly Vzpomínky na Sherlocka Holmese. S novým stoletím se ale A. C. Doyle ke svému slavnému a oblíbenému detektivovi opět vrací a v roce 1905 vydává sbírku povídek Návrat Sherlocka Holmese. Po delší pauze vychází roku 1917 knižně další sbírka povídek publikovaných dříve v časopise Strand Magazine Poslední poklona Sherlocka Holmese. Sbírka povídek s názvem Archiv Sherlocka Holmese vyšla v roce 1927.

Lékař a spisovatel Arthur C. Doyle byl velkým sportovcem, angažoval se v politice, hodně cestoval. Zemřel na selhání srdce ve svém domě v Crowborough v roce 1930.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio