Malované kamínky opět v akci. Zachraňují zámek v Poběžovicích

25. květen 2021 08:20, aktualizováno

Kup kámen, zachraň zámek. To je název benefiční akce, kterou připravují v Poběžovicích na Domažlicku.

Na kompletní rekonstrukci stále čeká zámek v Poběžovicích na Domažlicku. O jeho obnovu usiluje jak město, tak místní občané. Postupně už se podařilo provést řadu úprav, ale plány na zásadní obnovu památky dostávají konkrétní obrysy až teď. Pomoci by měly i různé podpůrné akce, které pořádají tamní nadšenci. Jednou z nich je benefice nazvaná „Kup kámen, zachraň zámek“. Nejedná se o jen tak nějaké kameny, ale o malá umělecká díla.

Malované kamínky pro zámek Poběžovice

Nemálo kamínků pomalovala například místní výtvarnice Jana Hrušková. „Udělala jsem třeba muchomůrku, Ferdu mravence pro děti nebo motiv louky,“ popsala. Na kameny malovala poprvé. „Nevěděla jsem, jak na to, ale kameny jsem umyla mýdlovou vodou, natřela latexem a pak už mi posloužily moje akrylové barvy, kterými maluji obrazy. Vše jsem ještě zafixovala bezbarvým lakem,“ popsala s tím, že takto nabarvené kameny mohou ozdobit i zahrádku.

Mumie jako maskot zámku

Další podrobnosti připojila vedoucí poběžovického infocentra Jitka Molnárová. „Na kamenech se hodně opakuje motiv přírody. Máme tady stromy, řeku, kvítí, ale také výjevy z Poběžovic, třeba zámek nebo kostel,“ vyjmenovala. Na jednom kamínku je také znázorněná místní rarita. „Jedná se o mumii, která byla v Poběžovicích nalezena v roce 1971. Vlastnil ji Jan Coudenhove - Kalergi, což byl poslední hrabě tady na našem zámku, ten tu byl do roku 1945, kdy byl vyhnán a mumie byla zakopána v kapli,“ vysvětlila Jitka Molnárová.

Sesbíralo se 160 kilogramů kamenů a 70 kusů už je ozdobeno. Kdo by chtěl pomoci, může se ještě připojit. 6. června od 15 hodin pak na zámku proběhne slavnostní vernisáž, kde si budou moci lidé zakoupit kameny a přispět tak na opravu zámku.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio