Malovat, zpívat nebo vařit. I na to se po koronavirové pauze těšili klienti sdružení Ty a Já

11. červen 2020
Zprávy

Dva a půl měsíce nevidět kamarády? Možná se to kvůli koronaviru a nouzovému stavu přihodilo mnoha lidem. V případě handicapovaných klientů plzeňského sdružení Ty a Já je to ale v něčem jiné. Každodenní kontakt, povídání si, výlety nebo třeba zdánlivě obyčejné společné umývání nádobí je pro ně velmi důležité a pomáhá jim.

Klienti sdružení Ty a já Plzeň

Teď už je sdružení Ty a Já v plzeňské Komendě přibližně týden otevřené. Třeba dopoledne se tu vařilo a přiložit ruku k dílu museli všichni. „Dnes vaříme gulášovou polévku a špagety s omáčkou z mletého masa. Děláme i složitější věci, třeba buchtičky se šodó, pizzu nebo bramboráky,“ řekla vedoucí dopoledního klubu Marie Linková.

Klienti sdružení Ty a Já se kvůli koronavirové pandemii neviděli přes dva měsíce. V kontaktu ale podle předsedkyně sdružení Jitky Malafové byli. „Pracovnice dopoledního klubu posílala všem emailem různé kvízy, domácí úkoly, psali, jaké mají pocity, co se jim líbí nebo, co by chtěli. Někteří spolupracovali a posílali vytvořené úkoly zpět, někdo je přinesl vypracované až teď, když jsme se osobně sešli. Jak jste zvyklí na nějaký stereotyp, třeba i v zaměstnání, tak oni to tu měli taky. A jak byla dlouhá doba nic nedělání, tak teď přišli a nemohli třeba najít věci nebo zapomněli, jak se co dělá. Takže se znovu musí naučit, co už uměli,“ vysvětlila Jitka Malafová.

Klienti sdružení Ty a já Plzeň

Sdružení Ty a Já už funguje bez omezení

Sdružení, která pečují o handicapované, se v rámci rozvolňování opatření proti šíření koronaviru otevírala jako poslední. Kontakt je tu totiž velice intenzivní. Klienti potřebují pomoci třeba s jídlem nebo na toaletě, a jsou rizikovou skupinou. Teď už je ale sdružení Ty a Já v budově plzeňské Komendy opět v provozu a nabízí vše co před koronavirovou krizí.

Klienti sdružení Ty a já Plzeň

„Od pondělí do čtvrtka funguje dopolední klub i odpolední aktivity. O prázdninách budeme mít soustředění tanečního a hudebního kroužku, na což už se všichni moc těší,“ dodala Jitka Malafová.

A také se všichni těší na zářijový festival, který sdružení Ty a Já připravuje.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio