Malý pižmoň dostal jméno Gimli podle trpaslíka z Pána prstenů

4. říjen 2005

Gimli, podle postavy trpaslíka ze slavné trilogie Pán prstenů, se od včerejška (3. 10.) jmenuje malý sameček vzácného severského sudokopytníka pižmoně aljašského. Malý sameček spatřil světlo světa 5. července jako první potomek šestileté samice Piroschky a stejně starého samce Semmela.

Pižmoni se svým mohutným, hustou srstí porostlým tělem nyní obývají tundru severní Arktidy, žijí například v Kanadě, Dánsku, na Sibiři, Aljašce či v Norsku. V době ledové ale žili i na našem území spolu s mamuty, soby nebo liškou polární. Chovatelé v zoo proto nyní s nadsázkou říkají, že Gimli je vlastně první mládě pižmoně narozené na západě Čech za posledních 10.000 let.

Logo

Kmotr mláděte, náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík přiznal, že při výběru jména pro malého pižmoně ho ovlivnily zejména jeho děti. Gimli je udatný a věrný trpaslík. Je to takový zrzavý, chlupatý Seveřan a totéž platí i u pižmoně.

Podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka je pižmoň vzácné zvíře a narození mláděte je vždy mimořádná událost. V Česku mají tato zvířata asi čtyři zahrady. V letošním roce je to spolu s dvojčaty tygra nejcennější odchov zoologické zahrady. Chovatelé v Plzni se na mládě dlouho těšili. Před čtyřmi roky zoo přišla o původního samce Sida. Buď vandal nebo nepozorný návštěvník hodil tehdy do výběhu provaz s uzly. Samec ho sežral a uhynul.

Logo

Pižmoni mohou na délku měřit až 2,5 metru a vážit 200 až 400 kilogramů. Mohou se dožít až 35 let. Nápadní jsou svojí hustou srstí, která splývá až na zem, a silnými rohy.

autor: lvá
Spustit audio