Mám radost z každého zajímavého kousku

7. listopad 2017

Hokej je jeden z nejoblíbenějších sportů u nás. Někdo puky střílí, jiný je zase sbírá. Přesně jako pan Michal Vachovec z Karlových Varů. Jeho unikátní sbírka čítá přes čtrnáct tisíc kusů.

„Všechno začalo nevinně poličkou v pokoji. První puky šly tedy přímo z ledu a později jsem se k tomu stále ve volném čase vracel. Nyní už je toho času více a samozřejmě jsou k dispozici i nové možnosti. Otevřely se hranice, hodně mi pomáhá i internet,“ přibližuje své sběratelské začátky Michal Vachovec.

„Můj první puk měl oranžový reklamní potisk. Sebral jsem si ho kdysi na starém zimáku u Tržnice. Líbilo se mi, že je jiný než ostatní. Tenkrát jsme si museli nosit na tréninky svůj vlastní kotouč," popisuje otec útočníka karlovarské Energie.

Téměř každý puk má svůj vlastní příběh. Některý „zažil“ zajímavé hokejové utkání, jiný se do rukou sběratele dostal od samotných hráčů. Nejvíce jich ale do rostoucí stále sbírky pana Vachovce přidávají po svých cestách za hokejem přátelé.

Zdravé nadšení pro tuto zálibu je znát i při jeho dalších slovech. „Zase nejsem úplný fanatik do sbírání. Spíše mám radost, když získám nějaký zajímavý kus. Dnes není problém nakoupit na internetu celou sbírku za desetitisíce korun. Ale to už není takové to správné sbírání pro radost,“ přiznává karlovarský sběratel.

Podobný koníček sdílí po republice řada dalších nadšenců

„Každý rok se konají sběratelské srazy, takže máme kontakty na kolegy z celé republiky. Při těchto příležitostech se hodně puků vymění,“ zmiňuje další možnost, jak se dostat k novým exponátům.

Se zajímavým koníčkem je ale spojena i spousta starostí, například s umístěním. „Puky nemám úplně přesně spočítané, ale dnes se to pohybuje přibližně okolo 14 tisíc kusů. Něco mám v práci na poličkách, něco doma, zbytek bohužel stále v krabicích. Prostory se musí stále hledat.“

Michal Vachovec má puky z NHL, MS, OH, Světových či Kanadských pohárů a samozřejmě z domácí nejvyšší soutěže. Puky u něj doma najdete skoro všude a ke každému má i zajímavý příběh. Tahle unikátní sbírka rozhodně patří mezi pět největších v České republice.

Jaký byl on sám hokejista? Kolik puků přesně vlastní? Jakým tempem se jeho sbírka rozrůstá? Existují falzifikáty puků a pozná tento vášnivý sběratel padělek od originálu?

Poslechněte si celý rozhovor s Michalem Vachovcem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio