Manfred Man: Do Wah Diddy Diddy

6. listopad 2021

Skupina Manfred Mann byla první významnou rockovou kapelou, která u nás vystoupila. V roce 1965 to bylo jak pro muzikanty, tak pro publikum v tehdejším Československu, velké dobrodružství.

Návštěva významného hudebního tělesa z oblasti rockové, ale i jazzové hudby, byla u nás v 50. letech prakticky nemožná. Situace se mírně uvolnila v první polovině let šedesátých, kdy mohli fanouškové moderní hudby vidět a slyšet několik významných hvězd evropského, až světového formátu. Pete Seeger, Acker Bilk a Chris Barber udělali jistě radost folkovému a dixielandovému publiku v Československu, ale rocková muzika byla už v té době zavedenou oblastí kultury na celém světě. A tak první skutečně opravdovou bigbeatovou formací byla skupina Manfred Mann, která pro domácí publikum zahrála na podzim roku 1965.

Skupina se pojmenovala podle zakladatele a kapelníka Manfreda Manna, který se do Anglie odstěhoval z Jihoafrické republiky. V šedesátém pátém roce už měli na svém kontě několik významných hitů, které je vysadily do pozice jedné z nejznámějších kapel na světě. Klávesista a kapelník Manfred Mann v průběhu své několik desetiletí trvající kariéry dokázal na pěvecký post získat několik významných zpěváků. Paul Jones, kterého vidělo tuzemské publikum v r. 1965 je ale všeobecně považován za nejlepšího. Jeho interpretace skladby Do Wah Diddy Diddy se postarala o to, že sesadila v šedesátém čtvrtém roce z prvního místa písničku Perný den skupiny Beatles.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio