Marcela Březinová má šedesátku

18. listopad 2020

Narodila se sice v Podbořanech, ale podstatnou část svého dětství prožila v pražských Dejvicích, od svých osmi let prožila tři roky i v Lybii. Řeč je o české zpěvačce Marcele Březinové, která dnes slaví své 60. narozeniny. 

Věří na osud a také na to, že ho dokážeme doprava i doleva trochu vychýlit, i když vše je v podstatě dané. Věří i na karmu i na to, že pokora je k poznání nezbytná. Jejím životním krédem je: Nedělej jiným to, co by sis sám nepřál! Jmenuje se Marcela Březinová. Do povědomí své generace se dostala v 80. letech, kdy působila ve skupině OK band. Pak se vydala na sólovou dráhu, spolupracovala se skupinami S. L. S. Leška Semelky a YANDIM bandem Slávka Jandy.

Narodila se 18. listopadu 1960 v Podbořanech. Její otec byl známým zubařem a matka byla letuškou Československých aerolinií. Marcele Březinové bylo osm let, když se její rodiče přestěhovali do Lýbie, aby její otec mohl pracovat na tamější klinice. Strávila tam tři roky, chodila s dětmi diplomatických zástupců do americké klášterní školy a částečně se kromě angličtiny naučila i arabsky.

Marcela Březinová toužila být zpěvačkou už od svých dětských let, kdy s rodiči poslouchala jazzové hvězdy. Vystudovala střední zdravotnickou školu a souběžně i Lidovou konzervatoř. Jako zdravotní sestra ovšem nikdy nepracovala, dala přednost zpěvu. „Hudbu jsem milovala odjakživa. Nevím, co bych dělala jiného, zpěv je můj život. Nejdůležitější je nikoho nekopírovat, být sám sebou," říká o sobě Marcela Březinová.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio