Marcela Holanová slaví sedmdesátku

10. červen 2021

Zpěvačce s hlasem jako břitva Marcele Holanové sedí kantiléna. Českou populární hudbu obohatila o silné melodické písně, které uvízly v uších i srdcích mnohých posluchačů.

Má-li někdo ojedinělý hlas, nemusí to ještě znamenat, že musí zpívat ojedinělé písně. Stačí, že má v tom hlase drámo, jak by se dala vyjádřit ona typická vlastnost italské melodiky. A právě k té má česká zpěvačka Marcela Holanová nejblíž. Do širšího posluchačského povědomí pronikla v roce 1985 písní Ráno, kterou jí otextoval její bývalý manžel Karel Šíp a která pochází z Itálie. Marcela Holanová, majitelka ojedinělého hlasu, se ve své kariéře naplněné mnoha hity vždy hlásila k právě odkazu italského popu.

Narodila se v Praze v roce 1951, šest let docházela do soukromých hodin zpěvu, vystudovala střední ekonomickou školu. V roce 1976 začala zpívat se skupinou Faraon, s níž nahrála své první singly. Její největší předností je civilní projev, podložený naprostou pěveckou jistotou a schopností vcítit se do textu, můžete jí věřit každé slovo. Ve svých začátcích měla pevné zázemí takových autorů jako Karel Šíp, Jaroslav Uhlíř, Karel Svoboda nebo Jiří Zmožek. S takovou profesionální sílou za zády se brzy dostala do povědomí jako zpěvačka s pevným repertoárem i stylovým zaměřením a také s expresívním projevem a schopností empatie. Největší úspěchy slavila v druhé polovině osmdesátých let, kdy vystupovala s vlastní doprovodnou skupinou Reprobox.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.