Marek Ztracený: Originál

11. prosinec 2022

Železná Ruda má svoji celebritu, místního rodáka a velkého železnorudského patriota Miroslava Slodičáka. K regionu má srdeční vztah, vyrůstal tady a vrátil se sem dokonce se svým synem a partnerkou z Prahy. Jeho rodné jméno vám asi nic neříká, ale jeho pseudonym Marek Ztracený už jistě ano. Je českým Zlatým slavíkem, a to už podruhé.

Zpěvák s výrazným lehce nakřápnutým hlasem ve vypjatých refrénech, sympaťák s hlubokým vhledem do lidských radostí i trablů, výborný klavírista, autor takových hitů jako Ztrácíš, Něco končí, V opilosti, Pohádky, vánočního Snad se něco stane nebo Sex s ex či Originál – to je Marek Ztracený.

Vyrůstal na Šumavě, v Železné Rudě na Klatovsku, v centru rekreace. Denně byl venku, na lyžích, v lese, s kamarády, se všemi si tykal. Popularitu mu přinesla v jeho třiadvaceti letech píseň Ztrácíš. A pak se začal výrazněji prosazovat, vyhrál mezinárodní hudební festival v Řežově v Polsku v kategoriích zpěv a nejlepší píseň v konkurenci stovky účinkujících z celé Evropy. Přesvědčil, že má talent, odhodlání, nápady a charisma.

Na klavír hraje už od dětství, rodiče mu jako malému pustili britskou skupinu Queen a on zatoužil být jako Freddie Mercury, který hrál na klavír a přitom zpíval. Jeho dětský sen se mu splnil, v roce 2008 se stal objevem roku posluchačské ankety Český slavík. Vystudoval konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze v oborech skladba a klavír a vida, Český slavík nakonec zamířil na Šumavu. A tam se po letech v Praze, kdy se rád nechal oslovit jejími nabídkami a užíval si jejího bohatého a nekonečného nočního života, vrátil.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio