Mariah Carey: Without You

26. březen 2023

Hlasový a hudební styl zpěvačky Mariah Carey je spolu s úspěchy a uznáním přirovnáván k Whitney Houston nebo Celine Dion. Má pětioktávový hlasový rozsah. V roce 2003 byla v MTV zařazena na první místo v hodnocení největších hlasů.

Mariah je spíše neobvyklé jméno. A pro jednu z nejznámějších zpěvaček na světě Mariah Carey, bylo rodiči vybráno za kuriózních okolností. Její matka, učitelka hudební výchovy a uznávaná operní zpěvačka, pojmenovala novorozence podle muzikálové písničky They Call The Wind Mariah. Muzikál byl v té době velice populární, neboť jedna z jeho písniček právě vedla hitparádu.

Malá Mariah začala zpívat už v raném věku. Napodobovala matčin zpěv, obzvláště ji prý zaujal Verdi a jeho Rigoletto. Z respektu k matce je nutno konstatovat, že ji do opery, ani jiného vyhraněného žánru nikdy nenutila a nechávala jí, co se týká muziky, volnou ruku. V době, kdy Mariah pracovala jako servírka, to už se sama pokoušela skládat, vyhrála konkurs na místo doprovodné sboristky u zpěvačky Brendy K. Starr. Tu její hlas zaujal a tak na ní upozornila zástupce gramofonové firmy a ta s ní hned podepsala nahrávací smlouvu.

Když v červnu 1990, poprvé živě vystoupila na finále NBA, ohlas byl takový, že sportovní komentátor prohlásil: palác má nyní královnu. Nahrávací společnost po té investovala více než 1 milion dolarů na propagaci debutového studiového alba. Po pomalém začátku se album nakonec dostalo na první místo, kde setrvalo jedenáct po sobě jdoucích týdnů. Její život nadále provázelo množství úspěchů, ale i pádů, způsobených vyčerpáním.

V lednu 2020 bylo oznámeno, že bude uvedena do Síně slávy skladatelů.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio