Marianne Faithfull: As Tears Go By

21. prosinec 2023

Anglická zpěvačka, skladatelka a herečka Marianne Faithfull byla v šedesátých letech součástí mladé hudební scény, a také i svědkyní toho, co všechno vznikalo v tehdejší překotné době.

Kolik toho po nás zdědili naše děti, a naopak kolik je toho v nás, čím se podobáme našim rodičům, bývá občas námětem rodinných diskusí. Někdy jsou vlastnosti nebo podoba naprosto očividné, jindy s radostí nebo smutkem musíme konstatovat, kde se to v tom dítěti bere?

Zpěvačka Marianne Faithfull získala umělecké vlohy a sklony k bohémskému životu patrně od své matky rakouské baronky, jejíž rod se dal vystopovat až do doby Karla Velikého. Ta se stala členkou vídeňské herecké a taneční skupiny Maxe Reinhardta a mohla být hvězdou v Hollywoodu. Místo toho si vzala člena britské rozvědky. Po rozvodu se s dcerou usadila v nevýznamném městečku, kde si v nejchudší čtvrti koupila dům a pracovala jako průvodčí v autobusu.

I když její dcera Marianne Faithfull navštěvovala klášterní katolickou školu s nejtvrdšími pravidly, jako náctiletá se seznámila s Mickem Jaggerem. Ten, i když dnes může používat titul sir, na ni měl ne zrovna nejlepší vliv. Ale díky písničce kapely Rolling Stones, které považovala za neotesance, a manažerovi kapely Oldhamovi nahrála jejich skladbu As Tears Go By. Její jméno se tak stalo pojmem.

Marianne Faithfull vydala dvacet dva alb a zahrála si v desítkách filmů a seriálů.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.