Marie Fredriksson

11. prosinec 2019

Fanoušky švédského dua Roxette včera zarmoutila zpráva, že zemřela jeho zpěvačka Marie Fredriksson. Už před třemi lety se na doporučení lékařů musela šetřit, a tak bylo nutné, aby ukončila svou kariéru. Stalo se tak během jejich světového turné skupiny Roxette. 

Milióny fanoušků švédského dua Roxete včera zesmutněly. Do nebeského angažmá se odebrala zpěvačka Marie Fredrikssonová. Úspěch skupiny Roxette začal v roce 1989, kdy si jeden americký student koupil během své dovolené ve Švédsku její album a věnoval ho doma rozhlasové stanici. Ta ho začala hrát tak často, že písně dua Roxette převzaly i ostatní rádia.

Úspěch a slávu skupiny Roxette však zastavila zlá zpráva - v roce 2002 byl Marii Fredrikssonové diagnostikován mozkový nádor. Podstoupila operaci i náročnou léčbu. Roxette se na pódia vrátili až o sedm let později a jako zázrak bylo vnímáno monstrózní světové turné, které následovalo.

Roxette zahráli pro 1,5 miliónu diváků ve 46 zemích světa. Potlesk ve stoje v divadle plném evropských monarchů Roxette sklidili také při vystoupení u příležitosti svatby švédské korunní princezny Victorie. Roxette, to je drnčivá kytara Pera Gessleho, jeho svěží a melodický pop, energický zpěv zbožňované, obdivované a milované Marie Fredriksson a hity jako The Look, It Must Have Been Love, How Do You Do? nebo Joyride, který byl první v americkém žebříčku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.