Marie Rottrová slaví osmdesátiny

13. listopad 2021

Má mimořádný hlas plný citu, jemného chvění i odhodlaného rozhodnutí být slyšet a pro mnoho posluchačů je příjemnou, optimismus vyzařující ženou.

Ostrava se vždy mohla pochlubit specifickou hudební kulturou a možná bychom mohli povědět, že ona specifičnost se do jisté míry podobala té plzeňské. Jak Ostraváci, tak Plzeňané byli v době, kdy se u nás rodila big beatová kultura, lépe informováni o tom, co se v této oblasti děje. V Ostravě to bylo díky polským rádiím, kde si zas tak hlavu nelámali s tím, v jaké zemi hudební žánry vznikly. I v Plzni se poslouchaly zahraniční stanice. A to mělo pochopitelně vliv hlavně na muzikanty.

Jednou z osobností, kterou Ostrava obohatila celorepublikovou scénu, je Marie Rottrová, uznávaná hlavně pro hudební styl, ve kterém, jak o tom sama mluví, se našla. Černá Ostrava a černá muzika, tedy soul. Tak se o tom mluvilo. Ale uznání a sláva se nedostavily hned.

„Zpočátku to vůbec nevypadalo, že z ní něco bude. O muziku se hluboce zajímala a odváděla spolehlivé výkony. Stále tomu však něco chybělo. Nabízeli jí nemastné neslané písničky a tím pádem to bylo celé takové jalové. Když se dostala k moderní rytmické muzice, bylo jasné, že se zrodila hvězda.“ Tak a podobně o ní psal hudební tisk. Publicista Jaromír Tůma pro ni vymyslel označení Lady Soul.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.