Martin Baxa: V roce 2021 přeji lidem návrat k normálu

4. leden 2021 13:15, aktualizováno

Koronavirus nám všem obrátil život vzhůru nohama. Podle primátora města Plzně Martina Baxy ale krize ukázala, jak se dokážeme semknout a pomáhat si.

I když byl loňský rok pro mnohé těžký, ukázal několik pozitivních faktorů. Tak zhodnotil zvládnutí krizové situace primátor Martin Baxa. „Bojovali jsme s něčím neznámým, ale pozitivní bylo to, že jsme se semkli a že se i u nás v Plzni ukázalo, že jsme schopni problémy řešit společně. Vlna solidarity byla veliká,“ zhodnotil.

Krizové řízení města je podle primátora nastavené ze zákona, ale dvě věci byly a stále jsou kvůli pandemii trochu jinak. „Já jsem si zřídil takový speciální anticovid tým, kde jsou propojení lidé z magistrátu, politici, ale i lidé mimo městské struktury tak, abychom byli schopni operativně reagovat,“ vysvětlil.

Díky dobrovolníkům

„Výrazná změna je v tom, že jsme si ověřili, že v krizových situacích nám mohou pomoci lidé, kteří nejsou ve strukturách města. Typickým příkladem byla péče o seniory v jarním období prostřednictvím generačního dobrovolnického centra TOTEM. Ukázalo se, že se krizové řízení může opřít i o organizace, které k tomu nejsou přímo ze zákona určené,“ řekl Baxa. Poděkoval také nejen organizaci TOTEM, ale všem ostatním dobrovolníkům.

Město v loňském roce i přes koronavirovou krizi započalo několik projektů. „Zahájili jsme dvě obrovské investiční akce, které zásadně ovlivní život ve městě na dlouhá desetiletí. Jednou z nich je dostavba druhé etapy západního okruhu, kterou tolik potřebujeme v Plzni, protože průjezd centrem je složitý. Druhou akcí za více než miliardu korun je generální rekonstrukce vozovny veřejné dopravy na Slovanech, protože páteří veřejné dopravy jsou tramvaje a slovanská vozovna začala dožívat,“ informoval primátor.

Do nového roku popřál Martin Baxa všem obyvatelům města a posluchačům Českého rozhlasu Plzeň hlavně zdraví a návrat do zajetých kolejí. „Mám mnoho zpráv od lidí, kteří na tom kvůli koronaviru byli špatně nejen zdravotně, ale i ekonomicky. Byli to třeba podnikatelé, kteří bojují o přežití. Musí se rozběhnout očkování a veřím, že se vše vrátí do normálu,“ zakončil Martin Baxa.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio