Martin Chodúr: Tanči dál

23. listopad 2023

Autorská i převzatá tvorba Martina Chodúra vychází z pop rocku, jazzu i silných nosných melodií. Ty naplno využívají zpěvákův velký hlas a osobité poetické texty. Patrný je vliv umělecké tvorby 60. a 70. let. Martin Chodúr během své dosavadní hudební kariéry vydal tři autorská alba.

Vzpomínám si, že když jsem poprvé slyšel album Klub osamělých srdcí seržanta Pepra od Beatles byl jsem tak zaskočen jeho koncepcí, že jsem ho v duchu vynesl nejen na první místo v hitparádě, ale i díky originalitě jsem mu prorokoval uznání i u hudebních odborníků. Na tuzemské scéně se mi něco podobného povedlo v době, kdy jsem ještě sledoval pěvecké soutěže, a to hned v rozjezdovém kole, kde se tehdy neznámý Martin Chodúr snažil dostat do Česko Slovenské Superstar. I když mi bylo jasné, že do Hvězdné pěchoty nespadne, tipnul jsem si jeho účast ve finále. Nakonec zvítězil. A myslím, že právem, neboť jeho hlas vynikal nad ostatními, ale též díky tomu, že zvládl pestrou paletu různých stylů. Šlo tedy o hudební cítění a k tomu i o znalost toho, co lze najít v hudebním světě u nás a ve světě.

V roce 2009 vyhrál cenu Český slavík v kategorii Objev roku a získal velkou diváckou cenu TýTý . V roce 2019 se svou autorskou písní Síla mít rád z alba Hallelujah – Vánoční písně a koledy, získal všechna dostupná ocenění – Zlatou, Platinovou a Železnou dvanáctku. Píseň Síla mít rád se navíc stala největším hitem hitparády Česká dvanáctka za rok 2019. Zájem o hudbu v rodině dovedl Martina Chodúra nejen k těmto oceněním, ale i k pověsti jednoho z nejoriginálnějších muzikantů české hudební scény.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio