Marty Robbins: El Paso

15. září 2023

Pokud bychom se zeptali, kdo je nejznámější interpret country muziky, většina lidí by asi vyslovila jméno Johnnyho Cashe. Byl rozhodně legendou a je znám i z koncertů u nás. Skuteční pamětníci, by ale tipovali spíše Martyho Robinse.

Marty Robins se narodil v r. 1925 v Arizoně, tedy v místech, která pamatovala skutečný a nefalšovaný Divoký západ tisícihlavých stád dobytka, indiánských válek, železnic dravě se deroucích do panenské krajiny nebo soubojů desperátů s muži zákona. Nakonec, jak se to zpívá ve filmu Limonádový Joe – Arizóna, Arizóna, to je pravých mužů zóna. A jednoho takového pravého muže měl mladý Marty Robbins v rodině. Byl jím jeho dědeček, pamětník poměrů a atmosféry, která na konci devatenáctého století na jihu Spojených států vládla. Ten leccos zažil, když byl v mládí jako muzikant členem potulného divadelního souboru.

A tak mnohé písničky v Martyho repertoáru jsou inspirovány jeho vyprávěním. Ale také osobními zážitky, když jako čtrnáctiletý, společně se starším bratrem lovil a krotil divoké mustangy, které pak prodávali za deset dolarů. A jeho vztah k životu, jak sám často vyprávěl, výrazně formovaly filmové westerny. V mnohých si později zahrál nebo tam zazněly jeho písničky. Vzpomeňme na Nebeské jezdce.

Na vojně, když sloužil v Pacifiku se naučil hrát na kytaru a začal skládat. Po válce zkusil mnoho zaměstnání, až zakotvil jako zpěvák v místní skupině a jeho projev se zalíbil i v rádiu. První desku natočil v r.1952 a pak už následovala série úspěšných hitů. Ještě v sedmdesátých letech měl v hitparádě patnáct skladeb. Písnička El Paso z roku 1959 byla v roce 1998 uvedena do síně slávy cen Grammy.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio